4 – kopija

»Moje ime je Liza. Stara sem tri leta in pol. Zaradi prezgodnjega rojstva in zapletov po porodu imam cerebralno paralizo. Sem radoživa, zgovorna in radovedna deklica, ki s svojimi sovrstniki obiskujem vrtec. Moja skupina se imenuje Zajčki. Še ne hodim, vendar vem, da bom lahko kmalu “tekala” s svojimi prijatelji, saj pridno obiskujem različne terapije.«

 

Liza je vztrajna deklica, ki s terapijami vzdržuje gibljivost in pridobiva kondicijo za hojo. Petkrat na teden obiskuje nevrofizioterapijo, ob ponedeljkih hodi še na Halliwick plavanje, kjer se uči samostojnosti v vodi. Njen najljubši dan pa je petek, ko ima terapevtsko jahanje. S konjema Ajšo in Pikom pridno delajo kroge v maneži in tako vadi pravilno držo trupa in ravnotežja. Trikrat na leto ima posebno terapijo Thera Suite. Ta intenzivna terapija traja tri tedne po dve do tri ure dnevno. Thera Suite zajema različne vaje za krepitev mišic, ki so pomembne pri hoji.

Zaradi samoplačniških terapij, so se na pobudo Lizinega spremljevalca Žige odločili, da bomo pričeli z zbiranjem zamaškov. S tem bosta Lizina starša lažje krila stroške terapij.

B60K9692

 

Kaj je cerebralna paraliza? Izraz označuje širok spekter nepopravljivih okvar možganov in je posledica delovanja škodljivih dejavnikov med nosečnostjo ali med porodom. Pri otrocih s cerebralno paralizo del možganov ne dela pravilno ali pa se ni normalno razvil. Prizadeto področje je običajno eno od tistih, ki nadzoruje mišice in določene gibe telesa.

Vsi zamaški, tudi tisti zbrani z našo pomočjo, bodo pripomogli k boljši prihodnosti Lize, ki vsak dan znova dokazuje, da je borka, da zmore. Za vse uspehe smo zaslužni prav vsi, ki nesebično pomagamo in dokazujemo, da na tem svetu še obstajajo ljudje s srcem na pravem mestu.

Mali Lizi bomo tudi v Študentskem svetu Univerze v Mariboru stali ob strani, in sicer skupaj z vami, študentke in študenti. Zbirali bomo zamaške, ki jih je možno oddati v zbiralne koše na fakultetah Univerze v Mariboru, v Univerzitetni knjižnici Maribor in v Študentskih domovih UM. Poišči zbiralni koš na fakulteti in oddaj zamaške, saj prav vsak šteje.

Zbrana sredstva bodo namenjena terapijam ter posledično izboljšanju motorike deklice.

S skupnimi močmi olajšajmo Lizi življenje!

 

Tekst: Špela Mlakar
Foto: Osebni arhiv

0 komentarjev

    Napiši komentar