Print

Tudi letos bomo obeležili svetovni dan zdravja in vam med 3. in 6. aprilom ponudili več kot deset brezplačnih aktivnosti povezanih z zdravim življenjskim slogom! 

 

Z raznimi športnimi aktivnostmi se za promocijo zdravja in zdravega življenja trudimo tekom celega študijskega leta, a v prvem tednu aprila smo tradicionalno ponovno pripravili zgoščen, pester in raznolik program. Z njim vas želimo spodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase! Opis posamezne aktivnosti in povezavo do prijave lahko preberete v nadaljevanju članka.

Vse aktivnosti so brezplačne, a na večino je zaradi omejitve mest potrebna predhodna prijava in plačilo kavcije, ki znaša 5 . Kavcija bo v celoti povrnjena na aktivnosti.   

Termini:

  • ponedeljek, 27. 3. – sreda, 5. 4. med 8. in 15. uro na Rektoratu UM (pisarna 219)
  • ponedeljek, 27. 3. – četrtek, 30. 3. med 16. in 20. uro na UŠC (pri recepciji)

 

Datum

Čas

Aktivnost

Lokacija

Prijava

Kavcija

ponedeljek, 3. 4.

12.00

Ples ob drogu

Center plesa

Vsa mesta so že zasedena!

15.00

Pomen zajtrka za učenje

Rektorat
(Podreccina dvorana)

Prijava

16.00

Fit&fun mini trampolin

Plesna šola Rolly

Vsa mesta so že zasedena!

20.00

Borilna veščina Aikido

UŠC

Vsa mesta so že zasedena!

torek, 4. 4.

12.00

Temeljni postopki oživljanja in osnove prve pomoči

Rektorat
(Podreccina dvorana)

Prijava

15.00

Finale Univerzitetne športne lige za prvaka UM

UŠC

sreda, 5. 4.

12.00

Aerial joga

Center plesa

Vsa mesta so že zasedena!

16.00

Hipnoza: izkustvena delavnica

Filozofska fakulteta

Vsa mesta so že zasedena!

17.00

Samoobramba za ženske

UŠC

Vsa mesta so že zasedena!

18.30

Plezanje za začetnike

UŠC

Vsa mesta so že zasedena!

20.00

Borilna veščina Aikido

UŠC

Prijava

četrtek, 6. 4.

12.00
13.00
14.00

Plavanje

Pristan

Prijava

16.00

Delavnica sprostitvene meditacije

(izvajalec red. prof. dr. Dejan Dinevski)

Rektorat
(Miklošičeva dvorana)

Prijava

16.00

Zorbing

UŠC

Prijava

 

Ples ob drogu

“Pole dance oz. ples ob drogu je sodobna umetniška disciplina, ki povezuje ples in gimnastiko, pri čemer plesalka s pomočjo vertikalnega droga izvaja različne plesne prvine. Ples ob drogu zahteva gibčnost, vzdržljivost in kar nekaj fizične moči. Nauči pa se ga lahko vsaka ženska, ki ima pravo mero motivacije in vztrajnosti.”

naslovna_ples

 

V ponedeljek, 3. aprila, ob 12. uri se lahko brezplačno udeležite predstavitvenega treninga plesa ob drogu. Za vas bo trening vodila članica Pandora – Art of Pole skupine, ki deluje v okviru KD Center plesa. Trening bo potekal v prostorih KD Center plesa, Tkalski prehod 7, Maribor. Trening traja 90 minut in obsega ogrevanje, učenje elementov na drogu in koreografije ter ohlajanje. Vadba je namenjena vsem, ki imajo radi raznoliko, zabavno in intenzivno vadbo. Število udeležencev je omejeno na 20 ljudi.

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Pomen zajtrka za učenje

Na delavnici bo Ajda, diplomirana inženirka živilstva in prehrane, predstavila pomen zajtrka, predvsem zdravega zajtrka in njegovega vpliva na učenje ter vsakodnevne aktivnosti. Predstavila bo pomen glikemičnega indeksa živil in pa živila, ki predstavljajo zdrav zajtrk ter skupaj z udeleženci pripravila tudi nekaj za pokušino.

Screen Shot 2017-03-19 at 14.56.35

Kratko predavanje z delavnico bo potekalo v ponedeljek, 3. aprila, ob 15. uri na Rektoratu UM.

Fit&fun mini trampolin

Mini trampolin je dinamičen, intenziven in zabaven program vadbe za pospešeno zmanjševanje telesne maščobe in izboljšanje kondicije. Ta program rekreativne vadbe je zelo zdrav način vadbe, ker za razliko od trdih tal, zmanjša šok pristanka in tako preventivno ščiti naše sklepe, prav tako pa izboljšuje koordinacijo in ravnotežje telesa, deluje na srce in ožilje, stimulira hrbtenico in metabolizem in še marsikaj druga koristnega! Potrebujete le športna oblačila in že lahko skačete – posebna obutev ni potrebna.

trampolin

V sodelovanju s Plesno šolo Rolly v okviru Tedna zdravja organiziramo brezplačni uvodni trening. Le-ta bo potekal v ponedeljek, 3. aprila, ob 16. uri v Plesni šoli Rolly.

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Borilna veščina Aikido

Aikido je borilna veščina, ki predstavlja obliko samoobrambe. Pri aikidu sta odločilni telesna izurjenost ter sposobnost izrabe energije in moči nasprotnika. Umetnost obrambe z aikidom ni uporaba sile, pač pa upoštevanje zakona o ravnotežju, pravilno gibanje in uporaba vzvodov. S hitrimi, predvsem krožnimi gibi privedemo nasprotnika iz ravnotežja ter mu s tehniko metov in vzvodov preprečimo nadaljnji napad.

Uvodnih treningov Aikida se lahko udeležite kar dvakrat, in sicer v ponedeljek in/ali sredo ob 20. uri. Trening bo potekal v borilnici UŠC Leona Štuklja.

Screen Shot 2017-03-19 at 14.58.51

Vsa mesta za ponedeljkov termin so že zasedena, zato prijava ni več možna! Vabljeni, da se udeležite treninga v sredo.

Temeljni postopki oživljanja in osnove prve pomoči

Prva pomoč, zgodnja prepoznava nenadnega srčnega zastoja, hitro ukrepanje s klicom na pomoč 112, temeljni postopki oživljanja in uporaba avtomatskega – polavtomatskega defibrilatorja (AED)… vsi ti dogodki in ukrepi so ključnega pomena za preživetje.

Vsak se lahko nauči oživljati in vsi bi se morali naučiti! Dejstvo je, da se 80% srčnih zastojev zgodi na javnih mestih in so prvi reševalci na mestu vedno laiki – očividci. S tem namenom bodo predstavniki Rdečega križana delavnici zbrane naučili pravilnega oživljanja ter uporabe defibrilatorja (AED).

33478934075_4bb6874aa8_z

Vabljeni, da se pridružite v torek, 4. aprila, ob 12. uri na Rektoratu UM.

Finale Univerzitetne športne lige za prvaka UM

Letošnje finale bo potekalo v torek, 4. aprila od 15. ure naprej v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. Več informacij o razporedu tekem in finalistih sledi kmalu. PRIDI IN NAVIJAJ!

Uni Liga - FB1 FINALE-01

Aerial joga

“Aerial Yoga prihaja iz ZDA in je inovativna oblika telesne vadbe, pri kateri podaljšamo in razbremenimo hrbtenico, aktiviramo mišice celotnega telesa ter poskrbimo za dobro prekrvavitev, ravnotežje in koordinacijo. Z uporabo posebnega blaga (yoga hammock) lahkotno izvajamo različne pozicije iz področja joge in pilatesa ter zabavne rutine iz področja aerial plesa. Vadba je sproščujoča, krepilna in noro zabavna.”

15807_837975886244384_8548408305269192048_n

V sredo, 5. aprila, ob 12. uri se lahko brezplačno udeležite predstavitvenega treninga, ki bo potekal v prostorih KD Center plesa, Tkalski prehod 7, Maribor. Število udeležencev je omejeno.

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Hipnoza: izkustvena delavnica

Hipnoza je povsem normalna mentalna dejavnost, katero je izkusil že skoraj vsak od nas. Najlažje jo opišemo kot budno stanje globoke sproščenosti z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestjo. V glavnem ločimo tri vrste hipnoze, in sicer odrsko hipnozo, avtohipnozo ter medicinsko hipnozo. Slednja se že vrsto let uporablja kot oblika terapije in je učinkovita za zdravljenje in odpravljanje številnih težav.

Medicinska-hipnoza-III

Tekom delavnice boste spoznali temelje hipnoze, njeno uporabnost in moč sugestije. Razložili bomo nekaj najpogostejših zmotnih prepričanj o hipnozi,  za konec pa boste pridobili tudi osebno izkušnjo hipnoze v skupinski sprostitveni seansi ter napotke kako izvajati avtohipnozo kjerkoli in kadarkoli.

Vabljeni, da se pridružite v sredo, 5. aprila, ob 16. uri na Filozofski fakulteti.

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Samoobramba za ženske

V sredo, 5. aprila, ob 17. uri bo v prostorih borilnice v UŠC Leona Štuklja potekal kratek tečaj samoobrambe za ženske. Tečaj bo trajal 90 minut, število udeležencev je omejeno na 25 ljudi. Tečaj je namenjen spoznavanju osnovnih tehnik samoobrambe.

resized_Samoobramba-018

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Plezanje za začetnike

V sredo, 5. aprila, ob 18.30 organiziramo plezanje po plezalni steni v UŠC Leona Štuklja. Prisotni profesionalci bodo skrbeli za pravilno izvedbo in prikazali tehnike športnega plezanja. Plezanje je namenjeno vsem – tistim, ki že imajo nekaj izkušenj, predvsem pa začetnikom, ki se s plezanjem še niso srečali.

4985579643_a4d16fa6da_z

Vsa mesta so že zasedena, zato prijava ni več možna!

Plavanje

6822400238_533d20acef_z

V sodelovanju s Športnimi objekti Maribor v sredo, 5. aprila, med 12. in 15. uro organiziramo brezplačno plavanje v Kopališču Pristan. Študenti, ki se boste predhodno prijavili TUKAJ, se javite na recepciji in imeli boste brezplačen vstop v kopališče ter eno uro prostega plavanja v olimpijskem bazenu.

Delavnica sprostitvene meditacije

Udeleženci boste na delavnici spoznali različne vrste meditacije, njene potenciale in ugotovitve raziskav ter se naučili temeljnih korakov sprostitvene meditacije in jih praktično izvedli. Glavni cilj delavnice je, da se udeleženci naučite samostojno globoko sprostiti in vzpostaviti notranje duhovno ravnotežje. Delavnico, ki bo potekala v četrtek, 6. aprila, ob 16. uri na Rektoratu UM, bo vodil red. prof. dr. Dejan Dinevski, ki je zaposlen na Medicinski in Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Že 26 let aktivno poučuje jogo in meditacijo, tako v Sloveniji kot tudi v mednarodnem prostoru. Je predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor.

Joga_meditacija_samoanalize

Zorbing

Body zorbing je zabavna in sproščujoča športna aktivnost primerna za vse generacije. »Oblečeni« v žogo lahko tečete, se zaletavate, delate prevale, igrate nogomet, … ter se pri vsem skupaj varno in zagotovljeno zelo zabavate. Za boljšo predstavo kako vse skupaj poteka si oglejte predstavitveni video.

Aktivnost bo potekala v četrtek, 6. aprila, od 16. ure naprej v UŠC Leona Štuklja.

image3

1 komentar

    Napiši komentar