DSC_0398

Študentski svet Univerze v Mariboru je s predavanji in delavnico na temo ponovne uporabe tekstila obeležil svetovni dan Zemlje.

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. V Študentskem svetu Univerze v Mariboru nismo pozabili na ta dan. Drugo leto zapored smo pripravili kratka predavanja in delavnico pod sloganom »Poskrbimo za boljši jutri«. Namen dogodka je bil študente spodbuditi k preudarnemu ravnanju z Zemljo in iskanju rešitev za ohranjanje Zemlje za prihodnje generacije.

Pripravili smo kratka predavanja, ki so prikazovala smisel ponovne uporabe. Izr. prof. dr. Julija Volmajer Valh je poudarila vpliv, ki ga ima tekstilna industrija na onesnaževanje. Tekstil predstavlja 4 % vseh komunalnih odpadkov. Vir onesnaževanja pa niso samo končna oblačila, ampak že sama proizvodnja. Predavateljica vidi rešitev v obveznem ločenem zbiranju tekstila. Kako lahko še prispevaš k zmanjšanju tekstilnih odpadkov? Nakupuj premišljeno, obišči trgovine z rabljenimi oblačili, izmenjaj oblačila.

Svoja oblačila lahko predaš Ropotarnici. Gre za središče ponovne uporabe, kjer zbirajo, obnovijo in prodajo predmete, tudi oblačila. Trgovino je ustanovilo društvo Aktiviraj se. Polona Červek je na drugem predavanju predstavila delovanje društva in vse možnosti ponovne uporabe, ki jih ponuja Maribor.

Sledila je delavnica, na kateri so se udeleženci raziskali možnosti izdelave novih izdelkov iz odpadnega tekstila. Iz ene majice lahko na preprost način izdelamo vrečko, broško, šal in še veliko drugih stvari.

Hvala vsem, ki ste se nam pridružili na dogodku in pokazali, da vam je mar.

 

Foto: Nina Katarina Bračko

0 komentarjev

    Napiši komentar