Nemški zvezni parlament

Nemški zvezni parlament vas skupaj z univerzami: Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität Berlin, Technische Universität Berlin vabi k prijavi za Mednarodno parlamentarno štipendijo (IPS) za pet mesecev v Berlinu.

Nemški zvezni parlament že več let podeljuje Mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) za mlade absolvente visokih šol. Le-ti naj bi dobili priložnost, da spoznajo nemški parlamentarni sistem v teoriji in praksi. Slovenija se je tega programa prvič udeležila leta 2001. Naslednji program, ki se bo izvajal v sodelovanju s Humboldt univerzo v Berlinu, s Svobodno univerzo v Berlinu in Tehniško univerzo v Berlinu, se bo začel 01. marca 2019 in končal 31. julija 2019.

Ponudba je namenjena absolventom visokih šol, katerih cilj je dejavnost v javnem življenju Slovenije in ki ob začetku programa niso starejši od 30 let. Razen tega morajo kandidati razpolagati z zelo dobrim znanjem nemškega jezika. Programa se bo udeležilo ca. 120 oseb iz 42 držav. Udeleženke/ci bodo iz sredstev Nemškega zveznega parlamenta prejemali mesečno štipendijo v višini 500,– evrov. Poleg tega bodo imeli zagotovljeno brezplačno bivanje v študentskem domu. Stroški prihoda in odhoda v Berlin oz. iz Berlina bodo povrnjeni.

Iz Republike Slovenije se lahko – kot v preteklosti – programa udeležijo trije štipendisti. Predhodni izbor kandidatov bo izvedlo nemško veleposlaništvo. Nemškemu zveznemu parlamentu je nato treba predlagati osem kandidatov. Zaključni izbirni razgovori z nemško komisijo so predvideni jeseni 2018.

Rok za prijavo je 30. junij. Več informacij najdete o razpisu Nemškega zveznega parlamenta najdete na Nemškem veleposlaništvu, na www.bundestag.de/ips,v dopisu veleposlanika in v informativnem letaku.

 

 

 

0 komentarjev

    Napiši komentar