ŠSUM-01

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejše maligno obolenje pri ženskah v razvitem svetu. V oktobru že vrsto let po vsem svetu tečejo različne akcije osveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter podporo vsem tistim, ki so za rakom na dojki že zbolele.

Letos smo se v Študentskem svetu Univerze v Mariboru v okviru tega osveščanja odločili, da bomo stopili v kontakt z Dotikom življenja ter pripravili manjše letake, ki smo jih in jih še bomo razdelili po fakultetah, ki lahko lažje pristopijo do študentov in nam pomagajo pri osveščanju.

Kaj je Dotik življenja?
Dotik življenja je projekt preventivno-izobraževalne narave in ozavešča širšo javnost o pomenu zgodnjega odkrivanja raka na dojkah in spodbujajo k samopregledovanju dojk. Deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

V sklopu rožnatega oktobra vsako leto osveščajo o preventivi raka dojke. V sodelovanju s Študentskim svetom Univerze v Mariboru in Fakulteto za zdravstvene vede Maribor so postavili stojnico na Fakulteti za zdravstvene vede, kjer so si mimoidoči lahko nadeli roza pentljico v znak podpore rožnatega oktobra, se podučili o pomembnosti preventive raka dojke in naučili pravilno tehniko samopregledovanja na različnih modelih dojk. Za popestritev dogajanja, so mimoidoči preko igre preiskusili svoje znanje o raku dojke in za nagrado dobili darilce.

ŠSUM_rožnati_oktober_1  ŠSUM_rožnati_oktober_2
ŠSUM_rožnati_oktober_3

Zakaj je sploh pomembno ozaveščanje o preventivi raka dojke?

 • Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah.
 • Pojavnost bolezni narašča, zbolevajo vedno mlajše ženske.
 • V Sloveniji letno zboli več kot 1100 žensk, skoraj 400 jih umre.
 • Zgodnje odkritje raka bistveno vpliva na uspeh zdravljenja.

Kako lahko študentka zmanjša tveganje za nastanek bolezni?

 • Se zdravo prehranjuje,
 • se veliko giba na svežem zraku,
 • zmanjša pitje alkohola,
 • opusti kajenje,
 • si redno enkrat mesečno samopregleduje dojke (med 7. in 10. dnevom po začetku menstruacije).
Če te zanima še kaj več, nas obišči na stojnici v torek, 23. 10. 2018, na Ekonomsko-poslovni fakulteti, od 9. do 13. ure, ali pa nas kontaktiraj preko Facebook strani Dotik življenja oziroma preko e-pošte: dotik.zivljenja@medicinec.si.

ŠSUM_rožnati_oktober_informacije

0 komentarjev

  Napiši komentar