ŠSUM Page-01

Ste si pripeli rdečo pentljo, ki je simbol boja proti aidsu in ponazarja varno spolnost? S pripeto pentljo boste sporočili svojo solidarnost do okuženih!

1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Prvi bolnik z okužbo HIV je bil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani sprejet pred tridesetimi leti. Do pred desetletjem je bila to smrtna okužba danes pa gre za obvladljivo kronično nalezljivo bolezen, v kolikor je okužba odkrita v dovolj zgodnji fazi.rdeča pentlja

 

Kaj je AIDS?

Aids ali akvirirani imunski deficitni sindrom, tudi sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe HIV in podobnih virusov pri drugih živalskih vrstah. Okužbo lahko obvladamo, ne pa tudi ozdravimo s protiretrovirusnim zdravljenjem. S tem zmanjšamo tako smrtnost kot zbolevnost ob okužbi s HIV vendar pa so v marsikateri državi zdravila le stežka dosegljiva in za bolnike predraga.

 

Kako se virus prenaša?

Z neposrednim stikom sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV, npr. krvjo, spermo, nožničnim izcedkom, predsemensko tekočino in materinim mlekom. Do tega prenosa lahko pride pri analnem, vaginalnem ali oralnem spolnem občevanju; transfuzijah krvi, z uporabo okuženih podkožnih igel tako v zdravstvenih ustanovah kot med uživalci mamil z matere na otroka, med nosečnostjo, rojstvom ali z dojenjem.

 

Epidemiologija v Sloveniji

V letu 2017 je bilo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prijavljenih 33 novih diagnoz okužbe s HIV, 31 med moškimi in dve med ženskami. V obdobju od leta 2006 do leta 2017 je bilo v Sloveniji skupno prijavljenih 506 novih diagnoz okužbe s HIV. V obdobju od leta 2000 do leta 2017 je za aidsom zbolelo 126 oseb. Najpogostejša indikatorska bolezen ob diagnozi aidsa je bila sindrom propada zaradi HIV. V tem obdobju je umrlo 30 bolnikov po diagnozi aidsa.

Relativno nizka umrljivost zaradi aidsa in relativno nizka obolevnost za aidsom odraža dobro dostopnost do zelo kakovostnega zdravljenja okužbe s IV, vključno z najnovejšimi protiretrovirusnimi zdravili.

 

Testiranje

Študentje Univerze v Mariboru lahko samoplačniško testiranje opravite v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja, ambulanta za HIV in druge spolno prenosljive bolezni.
Link do njihove telefonske številke in uradnih urah najdete tukaj: https://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/drugi-samostojni-medicinski-oddelki/oddelek-za-infekcijske-bolezni-in-vrocinska-stanja/delovni-cas/.

 

AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO!

0 komentarjev

    Napiši komentar