V Študentskem svetu Univerze v Mariboru že 14. leto organiziramo dobrodelno dejavnost – Krvodajalske akcije pod sloganom “Poženi srce, daruj kri”. Krvodajalskih akcij so se udeležili številni študenti in tudi zaposleni Univerze v Mariboru.

Krvodajalske akcije Univerze v Mariboru so v marcu potekale v 2 terminih:

  • v ponedeljek, 18. marca 2019, na Tehniških fakultetah se nam je pridružilo 52 krvodajalcev in
  • v torek, 19. marca 2019, na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor 39 krvodajalcev.

Skupaj je k tokratnim krvodajalskim akcijam pristopilo kar 91 krvodajalcev, od tega je bilo 21 krvodajalcev takšnih, ki so kri darovali prvič.

V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so torej pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Darovanje krvi je tako gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Takšne in podobne dejavnosti krepijo vrednote kot so sočutje, solidarnost, sodelovanje, medsebojna pomoč, požrtvovalnost, razumevanje in občutek, da ljudje, ki so v stiski, niso sami. Nekoč bomo morda mi v položaju, da bomo potrebovali to življenjsko pomembno tekočino.

HVALA vsem pogumnim in solidarnim, ki ste se odzvali na Krvodajalske akcije Univerze v Mariboru! Za vašo pripravljenost pomagati bolnim in poškodovanim ter reševati življenja se vam najlepše zahvaljujemo!

Foto: Maruša Lešnik