Dragi ljubitelji branja in prijatelji dobrih knjig! Med 23. in 27. aprilom se bo v Mariboru odvil že 22. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo postregel z več kot sedemdesetimi literarnimi dogodki, zasnovanimi okoli letošnje osrednje festivalske teme užitka.

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, osrednje literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki se odvijajo na različnih prizoriščih v mestu.

V osrednjem delu programa bodo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili Andreja Rozmana – Rozo, pesnika, pisatelja, dramatika, igralca in prevajalca, ki poleg navdihujočega in pronicljivega ustvarjanja za mladino s svojo ironično humornostjo ter s kabaretsko poetiko meša in spreobrača pomene in večne resnice, s čimer pa preizprašuje svet in posameznika.

Na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Andrej Blatnik, Davorin Lenko, Lidija Dimkovska, Andrej E. Skubic, Maja Vidmar, Jure Jakob, Esad Babačić in Barbara Pogačnik.

Na strokovno televizijsko debato o užitkih sodobnega časa z voditeljem Zoranom Medvedom so povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na radijskem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa gostijo Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor pripravljajo Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Pripravili so drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega avstrijskega Gradca v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift-Laube in Kinga Tóth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.

Stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, na katerem boste lahko videli nastope mladih ustvarjalcev, vsebine za otroke in mladino ter predstavitve založb. Na tradicionalnem literarnem maratonu ob svetovnem dnevu knjige se bodo letos predstavili tudi udeleženci in udeleženke pesniške delavnice Anje Golob.

Tretjič zapored pripravljajo vodeni literarni sprehod po središču mesta za najmlajše – tokrat ob plakatni akciji S kozo Kiko v gore, pisateljice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc.

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki so ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji, odvija še na dvajsetih prizoriščih po mestu. Znova bodo z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa tudi letos gostimo aktualno dobitnico večernice, letos je to Anja Štefan.

Celoten festivalski program in več informacij tukaj!