Leto 2019 je leto volitev v Evropski parlament in Moment se želi skupaj s študenti in prebivalci Maribora teme dotakniti na zanimiv način s pomočjo iskrivih in kompetentnih sogovornikov. Cilj je predvsem opolnomočiti mlade, jih seznaniti z informacijami, zakaj sploh gre in jim na način posredne in neposredne komunikacije dati glas.

Evropa se v zadnjem času sooča z različnimi izzivi (migracije, brezposelnost med mladimi, varstvo zasebnosti, podnebne spremembe itd.), in čas je, da se seznanimo z nastalo situacijo in prestopimo v novo družbo brez strahu.

V ponedeljek, 6. maja 2019, bo ob 16. uri v Amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru potekala okrogla miza o evropskih volitvah, kaj te prinašajo mladim in kaj mladi njim.

Dogodek organizira Moment s pomočjo Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki je v letošnjem letu izdal študijo Mladina 2018. Gre za mednarodni raziskovalni projekt, ki je hkrati potekal v desetih državah JV Evrope. Podatki so bili zbrani v začetku leta 2018, znotraj raziskave pa se ukvarjajo s področji izobraževanja, zaposlitve, politične udeležbe, rabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij, vrednot in prepričanj mladih.

Na okrogli mizi bodo sodelovali govorci iz različnih področij, ki se dotikajo evropske politike in mladih:

  • Izr. prof. dr. Rudi Klanjšek, član Oddelka za sociologijo in kolumnist Financ. Predstavil bo rezultate raziskave Slovenska mladina 2018 in svoj pogled na Evropsko unijo ter vlogo mladih v njej.
  • Manja Toplak, nekdanja prevajalka v Evropskem parlamentu, danes pa v. d. vodje pisarne Evropskega parlamenta za stike v Sloveniji, ki se še posebej osredotoča na spodbujanje volilne udeležbe med mladimi.
  • Miha Blažič (N’toko), slovenski raper, bloger in kolumnist Mladine.

Udeležba na dogodku je brezplačna.

Več informacij tukaj!