Rožnati oktober je svetovni mesec ozaveščanja o raku dojk. Kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojke najpogostejši rak pri ženskah; vsak peti novi primer raka je rak na dojki.

V oktobru že vrsto let po vsem svetu tečejo različne akcije osveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter podporo vsem tistim, ki so za rakom na dojki že zbolele.

Kaj je Dotik življenja?

Dotik življenja je projekt preventivno-izobraževalne narave in ozavešča širšo javnost o pomenu zgodnjega odkrivanja raka na dojkah in spodbujajo k samopregledovanju dojk. Deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Zakaj je sploh pomembno ozaveščanje o preventivi raka dojke?

  • Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah.
  • Pojavnost bolezni narašča, zbolevajo vedno mlajše ženske.
  • V Sloveniji letno zboli več kot 1100 žensk, skoraj 400 jih umre.
  • Zgodnje odkritje raka bistveno vpliva na uspeh zdravljenja.

Kako lahko študentka zmanjša tveganje za nastanek bolezni?

  • Se zdravo prehranjuje,
  • se veliko giba na svežem zraku,
  • zmanjša pitje alkohola,
  • opusti kajenje,
  • si redno enkrat mesečno samopregleduje dojke (med 7. in 10. dnevom po začetku menstruacije).

Kako odkrijemo raka dojke?

Vsaka ženska se mora zavedati, da lahko zboli za rakom dojke. Možnost za ozdravitev je velika, če se bolezen odkrije pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojke je mamografija, ki lahko zasledi raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojke ima tudi ženska sama. Dejstvo je, da veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem.

Samopregledovanje

S pregledovanjem dojk začnemo po 20. letu in ga opravljamo vsak mesec, najbolje 7. do 10. dan po začetku menstruacije. V menopavzi se za pregledovanje izbere vedno isti dan v mesecu.  K zdravniku pojdite, če zatipate zatrdlino, ki je zmeraj na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, ali če opazite izcedek ali ugreznjeno bradavico. Začetnih rakov, manjših od 1 cm, ni mogoče zatipati. So pa vidni na mamografiji. Postopek samopregledovanja si lahko preberete na spletni strani EuropaDonna Slovenije (https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/ ).