1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Na ta dan si nadenemo rdeče pentlje, kot univerzalni simbol osveščanja o nevarnosti AIDS -a,  ki tudi izražajo podporo bolnikom okuženih z virusom HIV.

Kaj je AIDS?

AIDS ali tudi sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je napredovana okužba povzročena z virusom človeške imunske pomanjkljivosti – HIV. Od vstopa virusa HIV do pojava prvih znakov in simptomov mine po navadi nekaj tednov. Ti so povišana telesna temperatura, povečane bezgavke, boleče mišice, glavobol, slabost, driska, rdeči izpuščaji, plitve razjede na koži ali v ustih, glavobol itd. Ti začetni znaki in simptomi običajno izzvenijo po 2 do 4 tednih. Po obdobju zatišja bolezni začne pri nezdravljenih bolnikih postopoma propadati imunski sistem. Pojavi se hujšanje, dolgo trajajoče driske, pridružene druge okužbe, ki potekajo burneje zaradi slabšega imunskega sistema itd.

Okužba s HIV je neozdravljiva, a jo lahko dobro obvladamo in preprečimo napredovanje v resnejše obolenje. Z ustrezno in predvsem pravočasno terapijo lahko bolniki dočakajo skoraj normalno življenjsko dobo, hkrati pa dober nadzor okužbe omogoča kakovostno življenje.

Kako se virus prenaša?

Virus HIV se prenaša preko neposrednega stika sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV (npr. kri, sperma, nožnični izcedek, predsemenska tekočina in materino mleko). Do okužbe lahko tako pride pri spolnih odnosih (analnih, vaginalnih ali oralnih), transfuzijah krvi, z uporabo okuženih podkožnih igel, prenosu z okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali med dojenjem.

Epidemiologija v Sloveniji

V letu 2019 je bilo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) do 22. 11. 2019 prijavljenih 25 novih diagnoz okužbe s HIV, 19 med moškimi in 6 med ženskami. V obdobju zadnjih 10 let je bilo v Sloveniji skupno prijavljenih 499 novih diagnoz okužbe s HIV. V Sloveniji živi 657 (do 22. 11. 2019) prijavljenih ljudi z okužbo HIV, a se ocenjuje, da je realno število okuženih okoli 1000 prebivalcev Slovenije, saj jih petina ne ve za okužbo.

Testiranje

Vaš osebni zdravnik vam lahko odvzame kri in vas naroči na brezplačno testiranje. Testiranje se izvaja v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na Oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja, ambulanta za AIDS in druge spolno prenosljive bolezni, na Ljubljanski ulici 5. Ambulanta obratuje ob ponedeljkih od 10 do 12h. Za več informacij lahko pokličete na (02) 321 26 57.

AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO!