Prazne predavalnice in ulice, osamljeni lokali, pomanjkanje toaletnega papirja v trgovinah in ožja druženja za zaprtimi vrati varnega doma, so zadnje dni postali naš vsakdan. Karantena in preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa sta tudi študente poslali iz predavalnic domov.

Študij poteka na daljavo in kar naenkrat imamo čas za druženje z bližnjimi ter za vse tiste nedokončane projekte. Pokukali smo kaj v času karantene počnejo naši člani in nadomestni člani študentskega sveta Univerze v Mariboru. Morda med njihovimi dogodivščinami najdeš kakšno idejo kako na zabaven način preživeti čas v izolaciji.

“Sama sem karanteno izkoristila za peko in pospravljanje, seveda poleg rednega opravljanja nalog in sodelovanja na MSTeams predavanjih. Vsak teden spečem kakšno novo pecivo, sladico, večkrat tedensko pospravim in počistim svoje stanovanje, s prijatelji in fantom se pogovarjamo dnevno preko Skypa, skupaj spijemo tudi kakšno virtualno pijačo, delam zapiske za študij in ogromno časa porabim tudi za domače naloge in študij doma ter seveda redno udeležbo na predavanjih in pripravo na vsako izmed teh. Veliko mi pomeni tudi čas, ki ga preživim z družino, igramo se tudi družabne igre, prav tako pa zelo veliko časa preživim na telefonu in sestavljam dnevno tudi objave za naš Instagram in Facebook profil. Za veliko noč pa sem si seveda vzela čas, okrasila malce tudi stanovanje in pobarvala jajca, letos malce drugače in poskusila pastelno barvo.”

— Maša Jazbec

“V času karantene moji dnevi potekajo nekako takole, kadar nimam predavanj, poskušam vsak dan nekaj časa nameniti študiju (učenje, seminarske naloge itd.), preostali prosti čas, kadar je vreme sončno, preživim zunaj pred hišo: vrtičkam, igram badbinton, se odpravim na sprehod v bližnji gozd ali kaj podobnega. Ker sem velik ‘knjižnji molj’ veliko berem knjige (nekaj predlogov: Tess Gerristen: Mefisto, The silent patient, The ice beneath her), z domačimi pa igramo tudi družabne igre (nekaj predlogov: activity, lawyer up (igra za dva), exploding kittens). Omenim pa naj tudi, da se s prijateljicami velikokrat slišimo preko video klica in ‘malce’ poklepetamo.”

— Tea Unger

“Prosti čas porabljam za učenje in pridobivanje novih znanja, kar me izredno veseli. Splet ponuja ogromno možnosti za »neformalno izobraževanje«, ki si ga lahko prikrojimo čisto po svojih željah. Sama trenutno »obiskujem« on-line tečaj orodja MS Excel na portalu udemy.com. Zraven tega portala je na spletu še ogromno drugih, ki ponujajo zanimive tečaje in delavnice. Pri večini dobiš tudi potrdilo o opravljanjem tečaju. Kakšen tečaj/delavnico pa bi ti izbral/a?”

— Monika Strauss

“V času karantene imam veliko več časa za sebe kot prej, zato lahko grem na daljši sprehod, kolesariti ali pa tudi rolat. Stike s svojimi sošolci in člani ŠS UM PEF redno vzdržujem, saj si sproti izmenjujemo ideje, različna mnenja glede situacije. Tako sama kot tudi moji člani ŠS UM PEF se trudimo, da bi bili čim bolj odprti vsem študentom naše fakultete, zato si prizadevamo, da vse njihove probleme rešimo v čim krajšem času. “

— Lara Šimon

“V času karantene, seveda v prostem času, ko ni online predavanj in vaj, berem knjige, gledam filme, se igram z mucami, pišem pesmi, pečem, včasih kuham, čistim, hodim na sprehode in marsikaj ustvarjam. Npr. pred veliko nočjo sem risala na jajčke, rišem tudi na kamne in sicer z laki, in še marsikaj v naravi. Ker smo seveda v karanteni smo doma za rojstni dan in posebne priložnosti izdelovali darila doma. Predvsem pa se družim z družino.  V času karantene tudi večkrat fotografiram, predvsem naravo, cvetlice in živali. Čas karantene lahko zelo dobro izkoristimo!”

— Ines Pucko

“Kar bi bilo morda zanimivo tudi za ostale je to, da sem sedaj končno našla čas, da uredim vse slike iz potovanj in jih po času karantene nekaj tudi končno razvijem.”

— Urška Butolen