Projekt Art & well being (AWE) raziskuje potencial umetnosti k povečanju dobrega počutja in blaginje na individualni in skupnostni ravni.

Projekt povezujejo štiri organizacije (kulturni center Cluj (Romunija), Bozar, center za likovno umetnost, Bruselj (Belgija), UGM | Mariborska umetniška galerija (Slovenija) in Bruno Kessler Foundation (Italija)) sofinancira ga Evropska Komisija prek programa ustvarjalna Evropa.  

Cilj projekta je raziskati in ozaveščati o učinkih umetnosti na telesno, čustveno in duševno zdravje. Podpirati želijo inovativne pristope in razvijati procese dejavnosti in mreže med kulturnimi organizacijami in različnimi deležniki iz zdravstva, znanosti in urbanističnega razvoja, ki bi povečala blaginjo posameznikov in skupnosti.  

Iščejo umetniške projekte (performans, inštalacija, intervencija) umetnikov_ic ali kolektivov, ki želijo raziskati vidik zdravja in dobrega počutje kot del umetniške prakse.  

Umetniki_ce/kolektivi se lahko prijavijo za:  

  • Razvoj in izdelavo umetniških del, ki bodo razstavljeni in predstavljeni v okviru projekta AWE (razstave bodo potekale v Bruslju, Cluj in Mariboru  jeseni 2020 in spomladi 2021); 
  • Projekte, ki bodo razviti v obdobju 1-2 tednov dolge umetniške rezidence, ki jih gosti eden od treh AWE umetniških partnerjev v Bruslju, Cluju in Mariboru. 

Rok prijave je 8. 4. 2020.  

Prijavnico in besedilo poziva lahko najdete tukaj.