Začetek novega desetletja je obetal veliko. Marsikdo je fantaziral o pomladanskem nakupovanju v Avstriji,  prvomajskem oddihu nekje ob morju ali pa o obisku babice, ki živi na drugem koncu države. Zgolj par mesecev nazaj si niti v sanjah nismo predstavljali, da bi se lahko naše življenje spremenilo, kar tako čez noč, a zgodilo se je točno to.

Svet, ki smo ga poznali se je nenadoma zaustavil in začel  se je boj proti očem nevidnemu, a zelo resničnemu sovražniku, virusu SARS-CoV-2. Ob tem nam je tudi študentom medicine zastal dih. Naši možgani so s polno močjo premišljevali kako lahko pomagamo.

Kot člani smo si v  okviru Društva študentov medicine Maribor, z nekaj pomoči izr. prof. dr. Andraža Stožerja, dr. med., takoj stopili v akcijo. Odločili smo se, da bomo za zaposlene v zdravstvenih ustanovah organizirali varstvo otrok. Polni elana smo se lotili dela. Hitro se je izkazalo, da težave z varstvom nimajo zaposleni le v Mariboru z okolico, temveč so se te pojavljale po celi Sloveniji, zato smo se povezali  z Zvezo študentov medicine Slovenije preko katere sodelujemo z ljubljanskimi kolegi, Društvom študentov medicine Slovenije. Ekipa študentov medicine iz cele države se je tako lotila enega izmed naših največjih projektov do sedaj – varstva otrok zaposlenih v zdravstvu v času epidemije COVID-19.

Dela smo se lotili tako kot se od bodočih zdravnikov pričakuje – resno, z odgovornostjo in sočutjem. Prvi teden smo od jutra do večera delali vse kar je bilo potrebno urediti za tako obsežen projekt. Še zdaj težko verjamemo, da smo tako obširen in uspešen projekt vzpostavili v zgolj treh dneh, še bolj neverjetno pa je dejstvo, da smo v slabih desetih dneh v svojo bazo prostovoljcev vpisali preko tristo študentov vseh smeri iz cele Slovenije.

Od svojih skromnih začetkov se je projekt izkazal za veliko več kot samo projekt. Neizmerno smo ponosni, da je akcija »Medicinci s srcem« povezala vse slovenske študente na poseben način. Do sedaj so naši prostovoljci opravili že več kot šeststo prostovoljnih ur varstva. Varstvo otrok pa ni naša edina aktivnost v teh kriznih časih. Uspešnost projekta nas je navdihnila, da poprimemo tudi za druge vrste dela. V najbolj kritičnih socialno-varstvenih zavodih se nahaja kar petinpetdeset naših prostovoljcev, študentov zdravstvene nege, medicine in fizioterapije, ki delajo v polni bojni opremi in zraven delijo risbice nasmehov ter s tem polepšajo dan osamljenim oskrbovancem socialno-varstvenih zavodov. Akcija »Pošlji nasmeh« je nastala v sodelovanju s člani Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva. Če želite nekomu polepšati dan, lahko svoj izdelek pošljete na:

Zbornica-Zveza

Ob železnici 30A

1000 Ljubljana

s pripisom »Pošiljam nasmeh«.

Verjamemo, da lahko mala dejanja prispevajo k velikim spremembam, ki so večje, če stopimo skupaj in si pomagamo, kar dokazuje tudi naš projekt »Medicinci s srcem«. Vizijo, da skupaj zmoremo več, živimo tudi skozi naše običajno delo s številnimi javno-zdravstvenimi in kulturnimi dogodki. Vabimo vas, da si o teh več preberete na naši spletni strani (medicinci.si) in Facebook strani (Društvo študentov medicine Maribor), našim aktivnosti pa lahko sledite tudi na Instagram profilu medicinci.maribor. Dobrodošli.

Skupaj zmoremo! Ostanite zdravi.