26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Na ta dan se spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita leta 1990, ko se je Slovenija odločila postati samostojna država.

Leta 1990 je bila Slovenija del države Jugoslavije, ki so jo poleg nje sestavljale naslednje danes neodvisne države: Bosna in Hercegovina (BiH), Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija.

Slovenci so bili nad skupno državo razočarani. Imeli so željo po več pravicah in demokratičnem upravljanju. Pri glasovanju njihov glas ni bil enakovreden. Tako je prišla želja po osamosvojitvi oziroma odcepitvi od skupne države. 

23. decembra je potekal plebiscit ali ljudsko glasovanje o osamosvojitvi Slovenije. Glasovalo je 93,2 % vseh volilnih upravičencev. Tri dni po plebiscitu, 26. decembra 1990 je sledila uradna razglasitev rezultatov plebiscita. Na vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država? je 95 % volivcev glasovalo pritrdilno, kar je 88,5 % vseh državljanov.

Po razglasitvi so politiki imeli pol leta časa za pripravo vsega za novo državo kot so nov denar, oborožena sila in zakoni, ki bodo veljali v novi državi.

25. junija 1991 je Slovenija razglasila samostojno državo.

Preimenovanje državnega praznika

Do leta 2005 se je 26. decembra praznoval dan samostojnosti, konec septembra 2005 pa je DZ sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je dan samostojnosti preimenovala v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili največjo mero enotnosti Slovencev v vsej zgodovini.

Državna proslava

Letošnja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je potekala v četrtek, 23. decembra, ob 20. uri v Cankarjevem domu s prenosom v živo na 1. programu TV Slovenije. Ponovitev si bo mogoče ogledati 26. decembra ob 11.55 na 2. programu TV Slovenije.

Slavnostni govornik na letošnji proslavi je bil predsednik vlade Janez Janša, proslava pa ima tudi programski del. V programskem delu gre za predstavitev kulturne omike sedmih slovenskih pokrajin (Primorska, Prekmurje, Dolenjska in Bela krajina, Koroška, Gorenjska, Štajerska, Notranjska), podajane v sedmih slovenskih jezikovnih narečjih, sedmih besedilih poezije, pa tudi prek glasbe in plesa.

Avtor scenarija državne proslave je Igor Pirkovič, odrski režiser Roman Končar, glasbeni pa Patrik Greblo. V kulturnem programu državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti je nastopil tudi Omar Naber, predvajana pa je bila tudi projekcija filma o plebiscitu 1990.