Si se kdaj spraševal/a, kako ljudje v drugih državah praznujejo božič? Morda te zanima kje v svetu namesto race pri božični pojedini jedo krapa, kakšno vlogo ima KFC pri praznovanju božiča ter iz kje izvira adventni koledar?

Tukaj je zbranih nekaj najbolj zanimivih in čudno čudovitih božičnih običajev z celotnega sveta.

Islandija

Islandija praznuje božič kot večina evropskih držav, vendar imajo isladnski otroci to srečo, da jih v 13 dneh pred božičem obišče kar 13 Božičkov, „Jólasveinar“ oziroma „Yule lads“, kot jih otroci radi kličejo.  Ti izvirajo iz islandske folklore, oblečeni so v islandsko nošo in za vseh 13 bratov velja, da so lahko zelo nesramni. Islandski otroci še vedno ohranjajo tradicijo in vsak večer postavijo čevlje na okensko polico spalnice, zjutraj pa jih pričakajo sladkarije in majhna darila ali pa gnili krompir, odvisno od obnašanja prejšnji dan.

Slovaška in Češka

Številne srednje in vzhodnoevropske države za glavni obrok božične pojedine ne postrežejo race ali purana, temveč krapa. Na Sloveškem in Češkem je to že kar običaj. Po tradiciji je družina kupila živega krapa nekaj dni pred božičem in ga pustila plavati v domči kadi, na božični večer pa je postal pojedina. Vendar danes številne družine kupijo kar mrtve krape i njih za nekaj dni postavijo v zmrzovalnik, dokler ni čas za božično pojedino.

Nemčija

Velik del praznovanja božiča se zgodi v adventu, ta se prične štiri nedelje pred samim božičem.  Ta običaj sega v 19. stoletje, ko so nemški protestanti odštevali dneve do božiča. Na vrata so s kredo označili 24 črt in vsak dan eno odstranili. Kasneje so adventni koledarji postali takšni kot jih poznamo danes, z 24 vratci in darilci pod njimi. Prav tako imata veliko vlogo tudi adventni venec ter božično drevo. Na adventnem vencu so vsako nedeljo prižgali eno svečo in tako odštevali. Na božični večer so v dom prinesli še božično smreko, katero so skupaj okrasili.

Filipini

Festival velikanskih lampiončkov (Ligligan Parul) poteka vsako leto v mestu San Fernando. Ker festival vsako leto privabi ogromno gledalcev, so ga poimenovali kar “božična prestolnica Filipinov”. Na festivalu ligligan parul, kot ga imenujejo domačini poteka tekmovanje v izdelavi lampiončkov. Vsaka skupina si prizadeva izdelati najlepšo svetliko. Prvotno so bili lampiončki narejeni iz papirja, takšne lampiončke so poimenovali “papel de hapon”. Danes pa jih izdelujejo iz različnih materialov ter namesto sveče dodajo led svetilko.

Japonska

Božič na Japonskem raznujejo šele zadnjih nekaj desetletij, zato tam ni obravnavajo kot državni ali verski praznik. Japonci na božični večer pogosto postrežejo ocvrtega piščanca in zato so se pogosto zatekali v restavracije kot je KFC (Kentucky fried chicken). 1974 je KFC izvedel marketinško kampanijo imenovano „Kentrucky za božič“, ali po japonsko „Kurisumasu ni wa kentakkii“, ki je japoncem približal čar božiča. Hkrati pa so KFC-jevemu ocvrtemu piščancu dodali še tradicionalno božično torto, okrašeno z jagodami.