Čokoladna torta je najljubša sladica večine ljudi, zato dan čokoladne torte praznujemo vsako leto 27. januarja. Prav čokoladna torta je čar vsakega rojstnega dne in pranozvanja valentinovega. Navsezadnje nam res ni treba imeti posebnega praznovanja ali obletnice, da bi uživali v čokoladni torti.

Na žalost ni znano, kdaj in kdo je ta praznik začel, kljub temu pa lahko le ugibamo. Najverjetneje je nekdo menil, da ima čokoladna torta posebno mesto in je za to nastal mednarodni dan čokoladne torte.

Čokoladna torta se je prvič pojavila 1764, ko so odkrili da lahko kakavova zrna zmeljejo in stopijo v čokolado. Vendar je čokolada postala bolj dostopna ljudem šele v začetku 19. stoletja, ko se je znanstvenik Conrad Van Houten naučil mehansko izločati maščobo iz kakavovca.  Od tega trenutka naprej, so se metode, recepti in tehnike izdelave samo še vrstile. V dvajstetih letih 20. stoletja je skromna čokoladna torta postala splošno razširjena in izhajalo je vedno več receptov za peko. Konec 20. stoletja je čokoladna torta postala del kulture. Postala pa je tudi najbolj priljubljena sladica.

Da ne bomo samo pisali o čokoladni torti, sem poiskala recept za odlično čokoladno torto, ki si jo lahko pripravite doma ali v študentskem domu. In pa prav poseben recept za čokoladno torto z rdečim vinom, za tiste ki radi bolj eksperimentirate v kuhinji.

ČOKOLADNA TORTA Z RIKOTO IN SADJEM ZA 4 OSEBE

Sestavine:

– 280 g moke
– 1/2 pecilnega praška
– 100 g čokolade
– 50 g sladkorja
– 100 masla
– 200 g rikote
– 200 g sadnega džema
– 150 ml vroče vode

Torto lahko popestriš s prelivom:

– 200 g sladkorja
– 150 g sezonskega sadja
– 100 ml vode

Postopek

1. V posodi premešamo moko, pecilni prašek in sladkor. Maslo in čokolado raztopimo in vmešamo v moko. Dodamo vročo vodo in dobro premešamo z mešalnikom, da dobimo gladko maso.

2. Dodamo rikoto in še enkrat premešamo. Maso razporedimo v namaščen model za torte. Pečemo na 160 ºC dobro uro. Torto malo ohladimo in vzamemo iz modela.

3. Medtem pripravimo preliv: v vročo vodo vsujemo sladkor in mešamo, dokler voda ne zavre. Dodamo jagode, še malo pokuhamo in prelijemo torto. Postrežemo hladno.

ČOKOLADNA TORTA Z RDEČIM VINOM (sestavine za torto s premerom 22 cm)

Biskvit
– 250 g moke, ščepec soli
– 70 g temnega kakava v prahu
– 3 dl sladkega rdečega vina (npr. sladki refošk)
– 250 g masla, 200 g sladkorja
– 100 g rjavega sladkorja
– 2 jajci
– žlica vaniljeve paste (ali semena stroka vanlije)
– žlica pecilnega praška
– 1 dl vrele vode

Premaz
– 250 g maskarponeja, 170 g masla
– 100 g temne čokolade
– 4 žlice temnega kakava v prahu
– 150 g sladkorja v prahu

Torto lahko popestriš:
– poljubna marmelada, sladka smetana

Postopek

1. Biskvit: maslo sobne temperature in sladkor penasto stepemo. Med mešanjem dodamo jajci drugo za drugim, nato vaniljevo pasto. Na koncu vmešamo še rdeče vino.

2. V drugi posodi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine vmešamo k mokrim, povsem na koncu pa prilijemo še vrelo vodo. Dobro pomešamo in vlijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Dramatično temen biskvit pečemo 60–70 minut pri 180 stopinjah. Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.

3. Ohlajen biskvit razpolovimo na dve plošči. Prvo premažemo z marmelado in nanjo poveznemo drugo. Dobljeno biskvitno tortico premažemo z marmelado po celotni površini.

4. Premaz: maslo in sladkor penasto premlatimo, čokolado pa nalomimo in raztopimo nad soparo. K puhastemu maslu vmešamo čokolado in kakav, na koncu še maskarpone. Dobljeni premaz na debelo nanesemo po celotni torti.

5. Pred postrežbo postavimo torto za 15 minut na sobno temperaturo, da razvije aromo, odsekan kos pa postrežemo z žlico stepene smetane.