Objem je ena izmed najpreprostejših oblik izražanja čustev, ki jo ljudje veliko uporabljamo. Pravzaprav bi bilo bolje, če bi jo uporabljali še več! Zato se ob dnevu objemov spomnimo, da lahko še taka majhna gesta, nekomu polepša dan.

KAKO PRAZNOVATI DAN OBJEMOV?

Seveda, da z objemanjem ljudi! Ker pa smo trenutno v situaciji, ki nam omejuje osebni stik, pa vam priporočamo, da pošljete virtualni objem s pomočjo elektronskega sporočila, sporočila na družbenih omrežij in pošiljanjem fotografij.

Ker sta na dan objemov pomembna naklonjenost in izkazovanje ljubezni, so sprejemljivi vsi načini poudarjanja slednjih. Tako ni pomembno, če to naredimo s pomočjo spleta ali v živo, pomembno je, da na tak način izkažemo ljubezen, ki jo v današnjih časih še primankuje.

KAJ PA STATISTIKA?

12 objemov na dan
Verjamem, da ne razmišljate o tem, kolikokrat na dan nekoga objamete, a očitno je doseganje določene “kvote objemov” ključnega pomena za vaš razvoj. Družinska terapevtka Virginia Satir pravi: “Za preživetje potrebujemo štiri objeme na dan. Za vzdrževanje potrebujemo 8 objemov na dan. Za rast pa potrebujemo 12 objemov na dan.” Sliši se kot veliko, vendar morda te številke zlahka izpolnjujete, ne da bi na to vsakodnevno sploh pomislili! Za to se lahko zahvalimo svojim prijateljem, družini in bližnjim!

Objemi so 32 % blažilci stresa
V študiji iz leta 2015, v kateri je sodelovalo 404 zdravih odraslih oseb, so raziskovalci z univerze Carnegie Mellon preučevali vpliv zaznane socialne podpore in prejemanja objemov na dovzetnost udeležencev za razvoj prehlada po izpostavljenosti virusu. Ljudje, ki so zaznavali večjo socialno podporo, so imeli manjšo verjetnost, da bodo zboleli za prehladom, raziskovalci pa so izračunali, da so učinki objema na blaženje stresa pojasnili 32 % tega ugodnega učinka. Tudi med tistimi, ki so se prehladili, so imeli tisti, ki so čutili večjo socialno podporo in bili pogosteje objeti, manj hude simptome.

20 sekund za popoln objem
Čeprav je povprečen objem s prijateljem ali družinskim članom dolg približno 3 sekunde (hiter objem pred nadaljevanjem pogovora), so daljši objemi – priporočljivo je 20 sekund – koristni za vaše zdravje. Med objemom se sprosti oksitocin, hormon, ki nas sprošča in zmanjšuje tesnobo. Pogosto ga imenujemo “hormon objemanja” in ko se sprosti med temi 20-sekundnimi objemi, lahko učinkovito zniža krvni tlak in zmanjša stresni hormon norepinefrin.

ZDAJ PA HITRO POJDI IN OBJEMI SVOJE NAJBLIŽJE