Če vodite dnevnik ali ročno napisan seznam opravil, verjetno cenite taktilne užitke in počasnejši tempo pisanja z roko. Čeprav se v svetu, polnem digitalnih naprav in aplikacij za prenos glasovnega besedila, zdi pisanje z roko nenavadno, je pomembna veščina, ki lahko pomaga izostriti možgane, upočasniti hiter tempo misli in izboljšati spomin.

In ravno na današnji dan praznujemo mednarodni dan pisanja na roke. Njegovi začetki segajo v leto 1977, ko so si ga člani Združenja proizvajalcev pisalnih pripomočkov (WIMA) izmislili. Datum se po gregorijanskem koledarju pokriva z rojstnim dnem Johna Hancocka, predsednika kontinentalnega kongresa in verjetno najbolj znanega pisarja v zgodovini ZDA zaradi svojega slavnega podpisa na Deklaraciji o neodvisnosti. Ne preseneča, da podpis imenujejo tudi “Johna Hancock”.

Zgodovina pisanja

Pisanje je ključna veščina, ki dviga raven človeške civilizacije ter omogoča komunikacijo in trgovanje v velikem obsegu. Predstavlja način za beleženje misli in občutkov, beleženje transakcij, štetje predmetov in posredovanje informacij prihodnjim uporabnikom.

Izvori pisanja so nejasni. Razvijala se je vzporedno okrog leta 3400 pr. n. št. v več regijah starodavnega sveta, od Mezoamerike do Kitajske, Indije in Mezopotamije. Najstarejši znani zapisi prihajajo iz današnjega Iraka.

Pisanje na roke ima veliko funkcij na področju uporabnosti in vodenja evidence, dopisovanja, literature in umetnosti.

Na področju umetnosti je govora predvsem o kaligrafiji, umetnosti okrasnega pisanja, ki povzdiguje pisanje v izvrstno umetniško obliko. Zasledimo jo lahko na starodavnih kitajskih bronastih izdelkih, v majevskih hieroglifih, zahodnoevropskih iluminiranih rokopisih in napisih v islamskih mošejah.

Maya Writing - World History Encyclopedia

Prednosti pisanja na roke

Pisanje na roke je kompleksni kognitivni proces, ki vključuje nevro-senzorične izkušnje in fine motorične sposobnosti. Tukaj gre predvsem za nevrološko povezavo oko-roka-možgani. Poleg razvoja finih motoričnih spretnosti pa ima pisanje še kup drugih prednosti:

– izboljša osredotočenost,

– izboljša črkovanje,

– med pisanjem razmišljamo o besedah, katere pišemo in jih črko po črko zapisujemo. Več kot pišemo, boljše in hitreje črkujemo besede,

– večja mera kreativnost,

– pri zapisovanju informacij na papir imamo proste roke. Tekst lahko oblikujemo, kakor želimo. Lahko uporabimo različne barve, pisave, znake, puščice, karkoli in rezultat je unikaten od osebe do osebe,

– boljše kritično razmišljanje,

– izboljša spretnosti reševanja problemov,

– zmanjša nivo stresa,

– pomaga pri pomnjenju,

– pomembne koncepte/informacije obdržimo dlje v možganih, če jih zapišemo na list papirja kot na računalnik,

– pomaga pri kognitivnem razvoju,

– otrok, ki veliko piše na roke ima višjo raven pismenosti in kognitivnega razvoja,

– spodbuja bralno razumevanje,

– pomaga pri disleksiji.

Aktivnosti ob dnevu pisanja na roke

Tukaj je nekaj primerov, kar lahko počnete ob današnjem dnevu:

– vadite kaligrafijo

– odprite si tutorial na Youtube-u in začnite. Najdite svoj stil in pustite svoj pečat. Izlijte svojo kreativnost na list papirja,

– napišite pismo prijatelju ali sorodniku,

– v informacijski dobi, ko imajo že naši babice in dedki pametne telefone, redko posegamo po pismih, kot mediju komunikacije. Poiščite razglednico ali pa napišite navadno pismo na roke. Lahko gre za lepo besedo, besedo motivacije, voščilo ali kako anekdoto. Imate proste roke,

– začnite pisati dnevnik,

– pobarvajte pobarvanko,

– obstaja veliko pobarvank za odrasle. Gre za aktivnosti, ki zmanjšuje tesnobo, ustvarja osredotočenost in spodbuja čuječnost. Barvice v roke in gremo barvat,

– vadite svoj podpis,

– kdo pravi, da mora le John Hancock imeti lep podpis. Poigrajte se z različnim pisavami, oblikami. Poskusite celo ime ali le inicialke,

– poiščite slike znanih na roke napisanih zgodovinskih dokumentov, kot so Knjiga iz Kellsa, Deklaracija o neodvisnosti ali Ustava ZDA.

Dejstva o pisanju na roke

1. Ročno napisani zapiski so učinkovitejši.

Ko pišemo zapiske na roke smo selektivni glede tega, kaj gre na papir. Ne napišemo vsega, kar profesor pove. Poudarek je predvsem na pomembnih konceptih.

2. Pisanje na roke ohranja bister um.

Pisanje vključuje motorične spretnosti in aktivira različne dele možganov ter spomin.

3. Pisanje na roke zmanjšuje število motečih dejavnikov.

Ker ni zraven računalnika ali tablice je manjša verjetnost, da nas zamotijo socialna omrežja, e-maili in internet nasploh.

4. Pisanje na roke je terapevtsko.

Pisanje na roke ima pomirjujoč, terapevtski učinek. Zapisovanje misli in občutkov lahko osvobodi kaotičen um ter pomaga zmanjšati tesnobo in stres.

5. Zapisovanje lahko pomaga pri izpolnitvi ciljev.

Študije so pokazale, da tisti, ki si cilje zapiše na list papirja, z večjo verjetnostjo to tudi doseže.