Danes, 30. januarja, je dan rogljičkov. Praznujmo ga v stilu in si privoščimo kakšen rogljiček ali dva. Kupiš jih lahko v pekarni ali pa kar že pripravljene in zamrznjene v trgovini. Spečeš pa jih lahko tudi doma!

ZGODOVINA DNEVA ROGLJIČKOV

Vse naj bi se pričelo v letu 1683, v času širjenja turškega imperija. Turki so želeli osvojiti Dunaj, a so bili neuspešni. Zato so se odločili, da bodo poskusili za napad uporabiti podzemne rove. Ker so takrat tamkajšnji peki delali v kleteh, so jih slišali in opozorili mestno vojsko. Peki so dobili velike zahvale za pomoč in so v času praznovanja spekli kruh v obliki lune – simbola turškega imperija. Ko so dokončno premagali turke, je to pecivo postalo stalno pecivo ob postreženi kavi.

Veliko ljudi misli, da so rogljički – croissants – prišli iz Francije, a je oblika dejansko avstrijskega izvora in je prišla v Francijo šele kasneje. Legenda pravi, da je rogljičke v Franciji predstavila Marie Antoinette, a to je bilo skoraj 100 let kasneje. Od takrat naprej je Francija poznana po rogljičkih, poleg bagete in baretke.

KAKO PRAZNOVATI DAN ROGLJIČKOV

Pojej kakšen rogljiček! Danes jih lahko dobiš v vseh pekarnah in trgovinah, vseh oblik in z različnimi polnili, celo zamrznjene. Zate smo pripravili recept za maslene rogljičke, če pa jih v tem pestrem in napornem času izpitov ne utegneš speči sam, jih lahko kupiš kar zamrznenje v trgovini ter jih enostavno pripraviš v pečici.

Sestavine (za 6 oseb):

  • 500 g moke
  • 0.5 žličke soli
  • 45 g sladkorja
  • 25 g kvasa
  • 175 ml tople vode
  • 125 ml toplega mleka
  • 250 g masla
  • Moka za valjanje

Premaz:

  • 1 jajce
  • 0.5 žličke soli

Postopek:

1. Moko skupaj s soljo in sladkorjem presejemo v večjo skledo in dobro premešamo. Kvas raztopimo v polovični količini tople vode (če uporabimo suh kvas, ga potresemo kar po moki).

2. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo dodamo kvas, preostalo vodo in mleko. Z lopatko ali strgalom postopoma v sredino od roba dodajamo moko. Nato vse skupaj z rokami zamesimo v gladko testo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Ko se testo ne lepi več, ga oblikujemo v kroglo, katero položimo v naoljeno skledo in za 15 minut postavimo v hladilnik.

3. Medtem surovo maslo potresemo z nekaj moke in z valjarjem stisnemo ter razvaljamo 1 cm na debelo. Nato maslo prepognemo in ponovno stisnemo. Postopek ponavljamo, dokler ni maslo mazljivo. Maslo nato oblikujemo v kvadratno ploščo z 20 cm dolgimi stranicami.

4. Testo vzamemo iz hladilnika in ga iz sklede zvrnemo na pomokano površino. Nato testo razvaljamo v približno 40 x 40 cm velik kvadrat. Masleno ploščo položimo na sredino testa. Vse robove testa prepognemo čez masleno ploščo. Robove dobro stisnemo, da nam maslo ne bo uhajalo iz testa. Pridobljeni kvadrat z maslom nato z enakomernim pritiskanjem in valjanjem raztegnemo na pravokotnik velik približno 60 x 20 cm.

5. Pridobljeni pravokotnik položimo tako, da sta krajši stranici na levi in desni strani. Nato ga zložimo tako, da dobimo triplastni kvadrat. Krajše stranice prepognemo tako, da najprej desni del prepognemo do sredine, nato pa levi del prepognemo čez desni del. Robove nato z valjarjem nekoliko stisnemo. Testeni kvadrat nato prepognemo na pol, da ostanejo robovi le na zgornji strani in robove ponovno stisnemo z valjarjem. Postopek ponovimo še enkrat. To pomeni, da testo ponovno zvaljamo v pravokotnik in zložimo v triplastni kvadrat. Testo zavijemo in za pol ure postavimo v hladilnik.

6. Nato testo vzamemo iz hladilnika in ponovno razvaljamo in prepognemo še dvakrat. Testo zavijemo in še zadnjič za pol ure postavimo v hladilnik.

7. Nato testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 40 x 60 cm. Po dolgem ga razrežemo na 3 enako široke trakove, kater razrežemo še v enako velike trikotnike.

8. Rogljičke nato zavijemo tako, da pričnemo zavijati na širšem koncu trikotnika in se nato pomikamo proti konici. Konico testa spodvijemo, da se ne bo rogljiček med pečenjem razvil. Nato jih zvijemo v polmesec in postavimo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem.

9. Pečico segrejemo na 220 °C. Jajce ubijemo in ga dodamo v skodelico. Dodamo malo soli in dobro premešamo. Z mešanico premažemo rogljičke in pekač potisnemo v ogreto pečico. Pečemo jih toliko časa, da pridobijo zlatorjavo barvo (približno 10 – 15 minut).

10. Pečene rogljičke vzamemo iz pečice in še tople postrežemo. Poleg lahko postrežemo različne marmelade in namaze.

ZANIMIVOSTI

  • V Franciji rogljičke, ki jih jejo doma, vedno prinesejo sveže in jih postrežejo z marmelado za zajtrk
  • Šele od leta 1920 so rogljički postali standard za »vzami s seboj« v pekarnah
  • Zaradi dragih sestavin (predvsem masla), so bili rogljički dolgo znani kot hrana za bogatejši sloj prebivalstva