Študijski tedenski koledar je lahko izredno pomemben pripomoček za pomoč pri organizaciji študijskih obveznosti in posledično boljši razporeditvi tvojega časa v študijskem procesu.

Študijski tedenski koledar ti je lahko v veliko pomoč pri razporeditvi študijskih obveznosti, še posebej v tem času, ko se bliža izpitno obdobje. Na trgu je sedaj že ogromno storitev in tudi fizičnih pripomočkov, ki ti pomagajo pri organizaciji časa in boljšemu sledenju prihajajočih obveznosti.

Najbolj pogosta uporaba fizičnih pripomočkov za organizacijo tvojega časa so t. i. planerji oziroma rokovniki. Ti ti omogočajo večjo produktivnost in organizacijo tvojega dneva ter dober pregled nad vsemi obveznostmi, ki te čakajo. Običajno so narejeni v manjših velikostih, kar je zelo priročno, ker jih lahko povsod vzameš s seboj in tako sproti slediš aktivnostim in dejavnostim, ki jih imaš.

V zadnjem času pa se je pojavila nova oblika planerjev, ki se vedno bolj pogosto uporabljajo namesto fizičnih rokovnikov, to so raznovrstne aplikacije, orodja in digitalne oblike planerjev, ki ti omogočajo digitalno organizacijo tvojega časa. Večina jih je prosto dostopnih in brezplačnih (vsaj v osnovni verziji) in jih lahko preprosto preneseš na svoj računalnik ali mobilni telefon. Zate smo pripravili nekaj uporabnih povezav, ki jih lahko obiščeš in si oblikuješ svoj študijski tedenski koledar!

Microsoft office je v Excelu pripravil predlogo planerja, do katere lahko dostopaš na naslednji povezavi.

Table

Description automatically generated

Pripravili so tudi tedenski koledar s časovnico, kamor lahko vpišeš urnik predavanj in vaj na naslednji povezavi.

Table

Description automatically generated

Canva ponuja veliko šablon planerjev, ki jih lahko uporabiš v digitalni obliki ali pa jih skopiraš in uporabiš kot fizični tedenski koledar. Najdeš ga lahko na naslednji povezavi.

Graphical user interface

Description automatically generated

Na spletu pa lahko najdeš tudi veliko aplikacij in online orodij, ki imajo večinoma enake funkcionalnosti kot fizični rokovniki. Pripravili smo seznam najbolj uporabnih in zanimivih:

1. Friday (online, Mac App in mobilna aplikacija, ki poveže tvoje dejavnosti s koledarjem in je preprosta za uporabo. Ponuja tudi seznam opravil in se povezuje z orodji, kot so Microsoft Teams, Zoom in Google Meetings.)

2. Passion Digital Planner (Digitalni PDF, ki ti omogoča vpisovanje tvojih aktivnosti po dnevih za vsak mesec, ima dnevni pregled in časovnico, To-Do seznam in še več!)

3. GoodNotes Digital Planners (Digitalni PDF, kamor lahko ročno vpisuješ zaznamke in dejavnosti na tvojem urniku. Lahko jih urediš v mapice in celo preneseš na druge naprave in jih imaš tako vedno s seboj.)

Če še ne uporabljaš rokovnikov ali spletnih študijskih tedenskih koledarjev, je skrajni čas, da pričneš. Organizacija časa in sledenje tedenskim obveznostim imata velik pomen pri uspešnosti študija in pridobivanju delovnih navad, hkrati pa ti omogočata boljši pregled nad prihajajočimi aktivnostmi in pomagata pri uspešnem študijskem delu!