Še vedno iščeš ideje za enodnevne izlete v tvoji bližini? Danes ti predstavljamo nekaj odličnih idej za enodnevni izlet v Sloveniji, in sicer na Dolenjskem. Če ne veš, kaj bi še počel med lepimi sončnimi vikendi, ti priporočamo, da se odpraviš na izlet na Dolenjsko!

Dolenjska je pokrajina na jugovzhodu Slovenije. Je pokrajina termalnih vrelcev ob reku Krki, preprosta dežela z bogato kulturno dediščino. Tam se nahajajo števila večja mesta, kot so Novo mesto, Kočevje, Krško in Trebnje. Dolenjska velja za pokrajino z največjim številom gradov v slovenskem prostoru, saj bregove reke Krke krasijo številni gradovi.

  • Novo mesto

Novo mesto je središče Dolenjske regije, kjer lahko najdeš arheološko dediščino svetovnega pomena. Znane so predvsem figuralno okrašene situle, tam jih je bilo najdenih kar 9, kar je slaba četrtina vseh doslej najdenih situl na svetu. V Novem mestu in okolici si lahko ogledaš staro mestno jedro, reko Krko, gozdnato hribovje Gorjanci in še več!

  • Dolenjske Toplice

Dolenjska regija je poznana po številnih toplicah, ki jih lahko obiščeš. Ene izmed bolj poznanih so Dolenjske toplice, kjer se nahaja izvir tople vode. Tam se lahko sprostiš in oddahneš, če pa te bolj mika raziskovanje okolice, pa si lahko ogledaš dvorec Soteska, zeliščarsko kmetijo Plavica ali se sprehodiš po arheološki poti Cvinger.

  • Šmarješke Toplice

Še ene terme, ki so dobro poznane in predstavljajo vir življenjske energije na Dolenjskem, so Šmarješke Toplice. Ko vstopiš v Šmarješke Toplice, vstopiš v svet vinogradov, travnikov in gozdov, predvsem pa v objem termalne vode. V okolici zdravilišča si lahko ogledaš lepo urejene vinograde, razvoj čebelarstva ter bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, ki se razkrivata predvsem v arheoloških najdbah in etnološki dediščini.

  • Žužemberk

Občina Žužemberk leži v Suhi krajini in mesto Žužemberk je njeno središče. Nahaja se ob zgornjem toku reke Krke in je res vredno ogleda. Obiščeš lahko grad Žužemberk, ki je eden najslikovitejših gradov na Slovenskem, njegova zgodovina pa sega v 13. stoletje. Priporočamo ti tudi ogled cerkve Sv. Mohorja in Fortunata, dvostolpne baročne cerkve, ki leži na hribu nad mestom. Prav tako si na poti oglej še reko Krko, ki je edina slovenska reka, v kateri se izloča lehnjak.

  • Otočec

Krajevna skupnost Otočec ima veliko naravnih, kulturnih in turističnih znamenitosti, ki si jih lahko ogledaš. Tam se nahajajo številni gradovi in cerkve, ki se lepo podajo k tej geografsko razgibani pokrajini. Otočec ima tudi veliko pešpoti, ki te popeljejo po okoliških krajih. Skozi kraj teče reka Krka, večina ozemlja pa je hribovitega.