Si si že privoščil dopust? Še ne veš, kam bi se podal na izlet v letošnjem poletju? Imaš čas le kakšen dan ali dva? Danes si bomo pogledali, kaj si lahko ogledaš na Štajerskem v le enem dnevu.

Štajerska regija se nahaja na severovzhodnem delu Slovenije. Na jugu meji na reko Savo, na zahodu na Savinjo in Dreto, na Hrvaško na vzhodu, na Muro na severozahodu in na Avstrijo na severu. Na Štajerskem se nahaja več slovenskih večjih mest, kot so Celje, Velenje, Ptuj, Maribor in Trbovlje. Štajerska je hribovita pokrajina, po večini pa je pokrita z gozdovi. Kaj si torej lahko ogledaš na Štajerskem?

  • Maribor

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in ima okoli 113 tisoč prebivalcev. Ena izmed pomembnih znamenitosti je vinska trta, ki velja za najstarejšo na svetu. Maribor je bil leta 2012 tudi Evropska prestolnica kulture. Tam si lahko ogledaš tudi pokrajinski muzej, Muzej narodne osvoboditve, Umetnostno galerijo in še več!

  • Pot med krošnjami

Pot med krošnjami leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov na nadmorski višini 1517 metrov. Je zanimiva destinacija za ogled, še posebej v poletnem času, če se želite vsaj za nekaj ur izogniti poletni vročini.

  • Lovrenška jezera

Še ena destinacija, kjer se lahko skrijete pred vročimi poletnimi dnevi. Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju sredi Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Tam ležijo majhna jezerca, ki dobivajo vodo le s padavinami. Okoli njih se nahaja lepo urejena peš pot, po kateri se lahko sprehodiš.

  • Logarska dolina

Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in se zajedav Kamniško-Savinjske Alpe s severa. Tam si lahko ogledaš znameniti slap Rinka, slap Palenk in izvir Črne. Dolina je res prečudovita. Očaral te bo že sam vstop v dolino, ko se po vijugasti cesti pelješ mimo travnikov, ki jih obdajajo gore. Prav tako so temperature tam poleti nekoliko hladnejše, kot drugot po Sloveniji.

  • Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero se nahaja v okolici Celja ter je zelo zanimiva izletniška točka. Šmartinsko jezero ima razgibano obalo, urejeno s sprehajalnimi potmi, po katerih se lahko sprehodiš okoli jezera. Prav tako se lahko tam preizkusiš v vožnji s supi, kajaki in kanuji ali pa si izposodiš kolesa in raziščeš okolico.