Po vsem svetu danes, 17. novembra, obeležujemo mednarodni dan študentov v spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze in deportacijo več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča leta 1939. 

Skok v zgodovino

17. novembra 1939 so nacisti zaradi demonstracij študentov zavzeli praško univerzo in več kot 1200 študentov deportirali v koncentracijska taborišča. Po tem tragičnem dogodku so se študentje iz vse Evrope zatekli v London, kjer so 17. novembra razglasili za svetovni dan študentov.

Kasneje se je prav na ta dan zgodilo za študente še precej pomembnih dogodkov. 17. novembra 1973 so oborožene sile grške vojaške hunte napadle zgradbo atenske politehnike, v katero so se zatekli študentje. Njihov upor je predstavljal začetek konca diktature, ki se je končala julija naslednje leto.

17. novembra 1989 so se vladi uprli študentje Češkoslovaške, ki je želela zatreti študente in njihova nasprotovanja komunističnemu režimu. Tudi ta upor študentov je predstavljal pomembno ločnico v zgodovini, saj je predstavljal začetek t. i. žametne revolucije, ki je pripeljala do padca režima.

Simbol študentov, ki navdihuje in spodbuja

17. november je tako kot mednarodni dan študentov postal simbol študentov in njihovih prizadevanj. Spominjamo se študentov, ki so se borilo za boljšo družbo. Vsi dogodki, ki so se na ta dan zvrstili, navdihujejo in spodbujajo študente po vsem svetu.

Ustvari nam boljšo prihodnost

Naj te svetovni dan študentov spodbudi k razmišljanju o tvojem poslanstvu in odgovornosti do družbe. Ne bodi le pasiven opazovalec in deležnik, temveč aktivno sodeluj in si prizadevaj za boljše izobraževalne pogoje, položaj mladih in za boljšo družbo.

Med drugim se lahko pridružiš tudi študentskemu svetu fakultete in Študentskemu svetu Univerze v Mariboru ali pa kakšni komisiji fakultete oz. univerze. Za več vprašanj smo na voljo na studentskisvet@um.si.