Si star/-a med 15 in 29 in živiš v Mariboru? Si v glavi večkrat rečeš »Vem kaj manjka v tem mestu!« ali pa »To bi jaz znal/-a narediti bolje?« Super, to je to! Bodi zrav’n!

MKC Maribor in Mladi Maribor zaganjata namreč projekt Com’On Maribor – prvi projekt, ki sredstva za ideje razdeli na podlagi participativnega proračuna za mlade v sklopu katerega bodo med 12. marcem in 12. majem 2019 zbirali predloge, najboljšim pa zagotovili finančno podporo za njihovo realizacijo.

Participativni proračun je proces, ki želi aktivno vključiti čim več državljanov – torej tudi nas, mlade – v proces odločanja, kjer imamo vsi enako možnost, da se naš glas sliši. Odločanje se tako prestavi iz uradniških pisarn v vaše domove, na ulice, dvorišča, šole, mladi pa sami odločimo za kaj se bo mestni denar porabil.

Si lahko kdorkoli izmisli kakršnokoli idejo? No…skoraj. Iščejo se projekti, ki bodo mlade aktivirali, ki bodo izvedeni na javnih mestih oz. v skupnih prostorih in bodo dostopni za vse. Imaš takšno idejo? Prijavi jo! Bodi zrav’n!

Kdo pa bo izbral najboljše? Ti! Vi! Mi! Vsi ljudje iz Maribora lahko na spletni strani glasujemo za najboljšo idejo in tista z največ glasovi bo tudi izvedena. Izberi še dva prijatelja ali prijateljici, izmislite si vašo najboljšo idejo in jo prijavite preko gumba desno zgoraj! Com’On Maribor! Bodi zrav’n!

Participativni proračun – kako deluje?

  • Si v glavi večkrat rečeš »Vem, kaj manjka v tem mestu!« ali pa »To bi jaz znal/-a narediti bolje?« Super! Najprej se rodi ideja za projekt, ki bi ga rad/-a uresničil/-a,
  • Si star/-a med 15 in 29 in živiš v Mariboru? To je to. Zberi še vsaj dva prijatelja ali prijateljici, s katerimi bi rad/-a idejo izvedel/-la,
  • Registiraj se spodaj in svojo idejo oblikuj v projekt. Aplikacija te bo usmerjala, da idejo razviješ v izvedljive korake in zapišeš, koliko denarja vse skupaj stane,
  • Poglej še PRAVILA IGRE, da boš upravičen do denarja iz participativnega proračuna za mlade Com’On Maribor. Če se ti kje zatakne, jim piši.
  • Tvoja ideja v obliki projekta gre lahkjo sedaj v glasovanje! Glasuj za svojo in druge, ki bi jih želel/-a videti uresničene v mestu. In povej naprej!
  • V primeru, da je tvoja ideja izglasovana, boš dobil/-a denar za njeno uresničenje! To se mora zgoditi še v letu 2019, za potek vseh korakov pa preveri še KOLEDAR.

Te zanima še kaj? Vse odgovore najdeš tukaj.