Zaključek semestra in izpitno obdobje se približuje! Da boš pri učenju čim bolj učinkovit in da bo učenje lažje, smo zbrali nekaj najpopularnejših tehnik in strategij učenja, ki ti lahko koristijo pri pomnjenju.

Sistem preoblikovanja števk

V kolikor si moraš zapomniti števke, lahko števke v mislih preoblikuješ v predmete, ki so po obliki podobne števki. Na primer 0 je podobna žogi, 2 labodu, 4 jadrnici, 8 snežaku ipd.

Metoda zgodbe

Če imaš bujno domišljijo, potem si lahko pomagaš z metodo zgodbe, pri kateri na podlagi snovi, ki si jo moraš zapomniti, ustvariš zgodbo, ki vsebuje vse pomembne podatke. Še posebej si je zgodbo lažje zapomniti, če je smešna, celo bizarna in vključuje pretiravanja.

Na primer akronim RUoSŠs nam lahko pomaga pri pomnjenju organov Univerze v Mariboru: Rektor, Upravni odbor, Senat, Študentski svet. Da si akronim lažje zapomnimo, je dobro, da si iz njega s pomočjo metode zgodbe sestavimo poved.

Mnemotika

Mnemonika je metoda, ki nam pomaga pri pomnjenju dejstev. Sicer je lahko besednaštevilska ali vizualna, vendar jo najpogosteje povezujemo z akronimi. Akronim je beseda, sestavljena iz začetnih črk ali zlogov besed, ki bi si jih radi zapomnili.

Da bi si zgornji akronim RUoSŠs (Rektor, Upravni odbor, Senat, Študentski svet) lažje zapomnili, si lahko iz njegovih kratic ustvarimo stavek: Reko Umirjeno opazujemo S Šolske strehe.

Vizualizacija

Ko se soočaš z veliko količino gradiva, si lahko pomagaš z vizualizacijo s podčrtovanjem. Tako lahko ločiš pomembne informacije (to sto tiste, ki so podčrtane) od manj pomembnih (to so tiste, ki niso podčrtane) in nasploh ločiš podatke med seboj. Še boljše je, če pri tem uporabiš barvice, flomastre različnih barv ali pa uporabljaš različne črte (pikčasto, vijugasto, dvojno podčrtano ipd.). S tem lahko razlikuješ osnovna dejstva od podrobnejših dejstev, primerov, letnic ipd.

Povzetki

Kadar imaš za predelati veliko količino gradiva je dobro, da si ustvariš povzetke, s pomočjo katerih iz velike količine gradiva s svojimi besedami povzameš pomembne podatke. Tako boš zmanjšal obseg gradiva za učenje, prav tako pa se snov veliko lažje naučil, saj bo tebi razumljiva.

Če si je potrebno zapomniti nakupovalni seznam, ki je sestavljen iz banane, pralnega praška in nahrbtnika, bi jih lahko povezali tako: Opica je brskala po umazanem nahrbtniku in našla svežo banano.

To so le nekateri načini za lažje učenje in pomnjenje. Preizkusi jih in videl boš, kateri ti ustrezajo!