V številnih državah po svetu potekajo že dalj časa razprave o zadnjem obdobju življenja. Države rešujejo problem na različne načine, posamezne tudi s sprejetjem bodisi zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, nekatere tudi z evtanazijo.

World environment day concept: Beautiful meadow and sky autumn sunrise background

Tudi v Sloveniji je vložen predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in evtanaziji (PPKŽ), o tem zakonu bo parlament odločal že v mesecu marcu. V kolikor bo ta zakon sprejet, to pomeni uzakonitev pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in uzakonitev evtanazije v Sloveniji. Zato se organizacijski odbor posveta Medicina, pravo in družba na vas obrača s prošnjo po sodelovanju.                      

Anketa je anonimna, obsega vprašanja, ki segajo na področje zadnjega obdobja življenja neozdravljivo bolnih in umiranja ter vpliva tega zakona na to zadnje obdobje. Pripravili so jo člani organizacijskega odbora posveta Medicina, pravo in družba. Izid ankete bi radi povzeli in predstavili na posvetu Medicina, pravo in družba (22. marca 2024), ki bo obravnaval  tudi pravico do življenja, pomoč pri prostovoljnem končanju življenja in evtanazijo. Po potrebi bi odgovore predstavili še pred odločanjem v parlamentu.

Za lažje razumevanje odgovorov bi pojasnili osnovne definicije:                                                            

Pri prostovoljnem končanju življenja bolnik sam zaužije smrtonosno učinkovino, ki jo predpiše zdravnik.        

Pri evtanaziji vbrizga zdravnik bolniku smrtonosno učinkovino.

Obe dejanji sta neponovljivi in se zaključita s smrtjo. 

Paliativna oskrba je strokovna celostna obravnava bolnika z neozdravljivo boleznijo v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem, s ciljem da to poteka brez bolečin in trpljenja in s podporo njihovim bližnjim.

Hvala za vaše sodelovanje in da podatke uporabimo za predstavitev  na 33. posvetovanju Medicina, pravo in družba 2024.

Za reševanje ankete kliknite tukaj.