Študentsko življenje prinaša veliko izzivov, vključno z iskanjem ravnotežja med študijem, družabnim življenjem ter skrbjo za okolje. Kljub hitrem tempu in zahtevam vsakdanjega življenja imamo študentje možnost vplivati na okolje s preprostimi, a učinkovitimi okolju prijaznimi navadami. Študentski svet Univerze v Mariboru si prizadeva spodbujati ozaveščenost o pomenu trajnostnega življenja med študenti. V tem članku bomo zato raziskali nekaj preprostih načinov, kako lahko kot študentje prispevamo k ohranjanju okolja. 

Recikliranje  

Recikliranje je ena izmed najučinkovitejših in preprostih okolju prijaznih praks, ki jo lahko študentje vpeljemo v svoje vsakdanje življenje. Aktivno sodelovanje v procesu ločevanja odpadkov na naših fakultetah, v študentskih domovih ter drugod po mestu predstavlja preprost, a ključen korak k zmanjšanju količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih. Na fakultetah imamo na voljo posebne zabojnike za različne vrste odpadkov, kot so papir, plastika, steklo in biološki odpadki. Redno ločevanje odpadkov na teh mestih je enostavno vključiti v naše dnevne rutine. S tem ne le zmanjšujemo obremenitev okolja, temveč tudi omogočamo učinkovitejšo reciklažo materialov. 

Uporaba trajnostnih materialov 

Pri odločanju o nakupu študijskih potrebščin, oblačil in drugih vsakodnevnih izdelkov si postavimo vodilo, da dajemo prednost trajnostnim materialom. To pomeni, da zavestno izbiramo izdelke, ki so izdelani iz materialov, ki manj obremenjujejo okolje in imajo manjši negativen vpliv na trajnostne vire. Namesto običajnega nahrbtnika se tako odločimo raje za tistega, ki je izdelan iz recikliranih materialov. S tem ne le zmanjšujemo količino odpadkov, ampak tudi dajemo podporo recikliranju kot trajnostni praksi. Tak nahrbtnik bo prav tako izpolnil svoj namen, vendar bo hkrati predstavljal naš prispevek k zmanjševanju obremenitve okolja. Pri pisalih se odločimo za ponovno napolnljiva namesto plastičnih enkratnih. S tem zmanjšamo količino plastike, ki konča na odlagališčih ali v oceanu, ter spodbujamo uporabo trajnostnih materialov. Poleg tega napolnljiva pisala dolgoročno predstavljajo tudi stroškovno učinkovito izbiro, saj lahko le zamenjamo polnilo namesto da kupimo popolnoma novo pisalo.  

Uporaba javnega prevoza 

Uporaba javnega prevoza predstavlja trajnostno alternativo, saj omogoča prevoz več ljudi z manjšo količino emisij na potnika. S tem ne samo zmanjšujemo onesnaženje zraka, temveč tudi zmanjšujemo potrebo po osebnih avtomobilih, s čimer se zmanjšuje tudi potreba po prostoru za parkiranje in s tem povezana infrastruktura. Izbira kolesa ali hoje pa poleg zmanjšanja ogljičnega odtisa prinaša še številne koristi za naše zdravje. Redna telesna aktivnost, kot je kolesarjenje ali hoja, namreč krepi srčno-žilni sistem, izboljšuje telesno kondicijo in pripomore k ohranjanju splošnega dobrega počutja. S tem postanejo te preproste aktivnosti del naše vsakodnevne rutine, ki prinaša trajne pozitivne učinke na naše zdravje in hkrati na okolje. 

Trajnostna prehrana 

Trajnostna prehrana predstavlja pomemben vidik našega vsakodnevnega življenja, ki ima številne pozitivne učinke na okolje in naše zdravje. Ko se odločamo, kaj bomo zaužili, imamo priložnost izbrati možnosti, ki bodo ne samo zadovoljile naše prehranske potrebe, temveč tudi prispevale k ohranjanju okolja. Pri izbiri hrane dajmo prednost lokalno pridelanim izdelkom. Lokalna hrana namreč ne le zmanjšuje transportne poti in s tem povezane emisije toplogrednih plinov, temveč tudi podpira lokalne kmete in proizvajalce. Poleg tega lokalna hrana pogosto ohranja večji del svojih hranilnih vrednosti, saj ni izpostavljena dolgim transportom in shranjevanju. Pomembno je tudi zmanjšanje količine embalaže. Ko se odločamo za izdelke z manj embalaže, prispevamo k zmanjšanju količine odpadkov. Izbira sveže hrane brez dodatne embalaže ali pa izdelkov, ki so pakirani v okolju prijaznejšim materialov (npr. biorazgradljiva kartonska embalaža), lahko pomembno prispeva k zmanjšanju obremenitve okolja zaradi plastike in drugih odpadkov. Prav tako je lahko zmanjšanje količine hitre hrane v svoji prehrani še en korak k trajnostni prehrani. Hitra hrana namreč pogosto prispeva k presežku embalaže in nepravilni rabi naravnih virov. Namesto tega izberimo možnosti, ki vključujejo sveže in sezonske sestavine, ter se osredotočimo na jedi, ki uporabljajo trajnostne in lokalne sestavine. 

Zmanjšanje porabe električne energije 

Zmanjšanje porabe električne energije je ključnega pomena za trajnostno ravnanje in ohranjanje naravnih virov. Z enostavnimi navadami lahko vsak posameznik prispeva k zmanjšanju obremenitve okolja in hkrati zmanjša svoj vpliv na podnebne spremembe. Ena izmed preprostih, a učinkovitih praks je izklop luči, elektronskih naprav in grelnih naprav, ko jih ne potrebujemo. To ne le zmanjšuje porabo električne in toplotne energije, temveč tudi zmanjšuje naše mesečne stroške. Zavestno izklopimo naprave iz električnega omrežja, saj tudi v stanju pripravljenosti porabljajo energijo. Uporaba energijsko varčnih žarnic in naprav je še ena učinkovita praksa za zmanjšanje porabe električne energije. Energijsko varčne žarnice so dolgoročno ekonomične, saj porabijo manj energije za enako količino svetlobe kot običajne žarnice. Pri nakupu novih elektronskih naprav izbirajmo tiste, ki imajo oznako energetske učinkovitosti, kar pripomore k zmanjšanju porabe električne energije v gospodinjstvu. 

Sodelovanje v okoljevarstvenih projektih 

Sodelovanje v okoljevarstvenih projektih, ki jih redno organizirajo študentske in druge organizacije po vsej Sloveniji, predstavlja edinstveno priložnost za posameznike, da postanejo dejavni soustvarjalci trajnostne prihodnosti. Takšni projekti vključujejo različne dejavnosti, kot so čiščenje okolice, sajenje dreves ali ozaveščanje o trajnostnih praksah. Čiščenje okolice omogoča neposreden vpliv na ohranjanje čistega in zdravega okolja. Študentje, ki sodelujejo v teh projektih, lahko vidijo konkretne rezultate svojega dela in prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v lokalni skupnosti. Sajenje dreves je še ena izmed pomembnih okoljevarstvenih dejavnosti, ki se osredotoča na povečanje zelenih površin in izboljšanje ekosistema. Študentje, vključeni v to dejavnost, ne le prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa, temveč tudi k ustvarjanju bolj zdravega in trajnostnega okolja. Prav tako lahko ozaveščanje o trajnostnih praksah igra ključno vlogo pri spreminjanju miselnosti in vedenja ljudi. Študentje lahko tako aktivno sodelujejo pri organizaciji dogodkov, predavanj in delavnic, kjer delijo znanje o okoljevarstvenih vprašanjih in spodbujajo trajnostne življenjske stile. 

Okolju prijazne navade so ključne za trajnostno prihodnost našega planeta. Študentski svet Univerze v Mariboru spodbuja vse študente, da razmislijo o svojih vsakodnevnih navadah in prispevajo k ohranjanju okolja. Spremembe so lahko majhne, vendar imajo lahko velik vpliv, ko jih izvajamo študentje skupaj, saj lahko le tako oblikujemo bolj trajnosten svet za sedanje in prihodnje generacije. 

Uporabljeni viri: