Univerza v Mariboru bo v študijskem letu 2024-2025 ponujala obsežen tutorski sistem, ki je namenjen zagotavljanju podpore študentom skozi celoten študijski proces. Cilj tutorstva je pomagati študentom pri prilagajanju na univerzitetno okolje, izboljšanju akademskih dosežkov ter osebnem in strokovnem razvoju.

Kaj počne tutor študent?

Tutor študent zagotavlja študentom pomembne informacije v zvezi s študijem in delovanjem fakultete, pomaga pri prehodu skozi zahtevno začetno obdobje ter spodbuja njihovo vključevanje v fakultetne dejavnosti in okolje. Tako vzpostavlja in krepi vezi med študenti, učitelji in ostalimi zaposlenimi na fakulteti.

In to še ni vse:

  • Pridobiš dragocene izkušnje: Tutorstvo ti omogoča, da izpopolniš svoje komunikacijske veščine, kar ti bo koristilo na vseh življenjskih področjih.
  • Nadgradiš svoje znanje: Ko nekomu razlagaš snov, jo tudi sam bolje razumeš in si jo trdneje zapomniš.
  • Razširiš svoj krog prijateljev: Spoznal boš veliko novih ljudi in zgradil močne vezi z drugimi študenti.

Zasluži si ECTS kreditne točke!

Kot tutor študent lahko pridobiš 3 ECTS kreditne točke na letnik študija. To pomeni, da lahko v celotnem času študija na eni stopnji zbereš do 6 ECTS kreditnih točk samo s tem, da pomagaš svojim kolegom študentom!

Za pridobitev ECTS točk si moraš izbrati izbirno učno enoto s področja tutorstva in opraviti vse obveznosti. Izbirni učni enoti Univerzitetno tutorstvo: izbrane teme iz didaktike (FNM092) in Univerzitetno tutorstvo: izbrane teme s področja socialnega in čustvenega učenja (FF093) sta objavljeni v Razpisu kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti Univerze v Mariboru v študijskem letu 2024/2025.

Če tvoj študijski program omogoča izbirnost, lahko te kreditne točke uveljavljaš kot del izbirnih predmetov. Če tvoj program tega ne omogoča, se te točke beležijo kot dodatno opravljena študijska obveznost. V obeh primerih pa te točke pridejo še kako prav!

V vsakem primeru pa zraven izkušenj prejmeš še posebno potrdilo o opravljanju tutorskega dela, s katerim lahko izkažeš svojo referenco.

Vrste tutorjev

Glede na čas in vsebino tutorske pomoči poznamo:

  • vstopno tutorstvo na začetku študija,
  • tutorstvo med študijem oz. vsebinsko tutorstvo in
  • izstopno tutorstvo ob zaključevanju študija.

Glede na prejemnike tutorske pomoči govorimo poznamo:

  • tutorje za splošno populacijo študentov,
  • tutorje za študente s posebnimi potrebami,
  • tutorje za mednarodne študente (na fakultetah, kjer izvajajo vsaj en študijski program v tujem jeziku ali imajo na posameznih študijskih programih vpisanih več kot polovico mednarodnih študentov),
  • V Univerzitetni knjižnici Maribor je dodatno na voljo tutor bibliotekar, ki v času vnaprej opredeljenih ur študentom nudi pomoč in svetovanje.

Kdo lahko postane tutor in kako?

Vsaka fakulteta ima svoja pravila za izbiro tutorjev, zato preveri njihova interna navodila. Če te zanima tutorstvo za mednarodne študente, študente s posebnimi potrebami ali vsebinsko tutorstvo, se pripravi na dodatne pogoje.

Razpis za tutorje se objavi vsaj enkrat letno, najkasneje do 1. julija za naslednje študijsko leto. Takrat te čaka priložnost, da se prijaviš in pokažeš, kaj zmoreš. Sledi razpisu na svoji fakulteti, zberi potrebne dokumente in se prijavi. Če boš izbran, boš prejel sklep senata fakultete o imenovanju in tvoja tutorska pustolovščina se bo začela!

Kontakt in dodatne informacije

Za več informacij o tutorskem sistemu na Univerzi v Mariboru lahko obiščete spletno stran univerze ali se obrnete na koordinatorja tutorstva na svoji fakulteti.

Pomembne povezave: