Življenje brez telefona? Si znaš predstavljati? Najbrž ne in ga imaš tako ko večina vedno pri roki. Pametni telefoni skupaj z aplikacijami so postali nepogrešljivi del našega vsakdana. Zato smo pripravili seznam nekaterih koristnih aplikacij, ki ti lahko olajšajo vsakdan in študij.

Aplikacije za organizacijo časa

Dobra organizacija časa je ključ do uspeha! Zato je pomembno, da si vse potrebne študijske in obštudijske aktivnosti ustrezno načrtuješ. Namesto, da bi pri tem uporabljal beležko ali rokovnik, lahko to storiš kar na svojem mobilnem telefonu.

Popularna aplikacija namenjena organizaciji časa je My Study Life (iOSAndroid). Aplikacija se osredotoča na enostavno organizacijo tvojega urnika, rokov za oddajo nalog, izpitov in drugih študijskih obveznosti.

Podobna ji je aplikacija myHomework (iOSAndroidWindows), ki prav tako služi organizaciji urnika in študijskih zadolžitev.

 

Aplikacije za pomoč pri učenju

Mobilne aplikacije se lahko uporabljajo tudi kot orodja učenja in ti pomagajo pri pomnenju ter utrjevanju snovi.

Ena izmed takšnih aplikacij je Study Blue (iOSAndroid). Aplikacija omogoča ustvarjanje t.i. kartic za utrjevanje znanja, ki so lahko zraven besedila sestavljene iz slike in zvoka. Ustvarjene kartice lahko deliš s svojimi sošolci in hkrati dostopaš do že ustvarjenjih kartic drugih.

Še eno zelo podobno orodje, ki ti pomaga pri učenju, je Quizlet (iOSAndorid). Izbiraš lahko med že izdelanimi karticami za utrjevanje znanja ali pa jih ustvariš sam.

Še več omogoča aplikacija GoCoqr (iOSAndroid), s pomočjo katere lahko poleg kartic in kvizov ter povezovanja z drugimi študenti ustvarjaš še miselne vzorce in zapiske.

 

Aplikacije za zapiske

Klasično pisanje in učenje iz zapiskov na listih je preteklost. Zamenjaj kupe listov, zvezkov ali beležk z mobilno aplikacijo, s pomočjo katere lahko zapiske hitro ustvarjaš in enostavno urejaš kar na telefonu ali tablici.

Enostavnejše ustvarjanje zapiskov nam na primer omogoča aplikacija Evernote (iOSAndroid). S pomočjo aplikacije si lahko preprosto in pregledno pripravljaš zapiske, vključno s fotografskimi in video vsebinami, hkrati pa omogoča deljenje ustvarjenega gradiva po elektronski pošti, preko družbenih omrežij ipd.

Aplikacija s podobnimi funkcionalnostmi je tudi Good Notes (iOS), ki prav tako omogoča beleženje najpomembnejših informacij na mobilno napravo. Pri tem si lahko pomagaš z različnimi barvami pisal, označevalcem in radirko, da narediš zapiske preglednejše. Aplikacija omogoča ustvarjanje map, shranjevanje fotografij, PDF dokumentov in hkrati omogoča enostavno deljenje.

Office lens (Android) je aplikacija, s pomočjo katere lahko fotografiramo zapisano na belih tablah in to pretvorimo v PDF, Word ali PowerPoint dokument.

 

Aplikacije za dostop do knjižničnega gradiva

Če si eden izmed tistih študentov, ki pogosto iščete knjižnična gradiva, je zate odlična brezplačna aplikacija mCOBISS (iOSAndroid). Aplikacija je mobilnim napravam prilagojena različica COBISS/OPAC-a. Omogoča dostop do informacij slovenskih knjižnic (med njimi je tudi Univerzitetna knjižnica Maribor in knjižnice fakultet Univerze v Mariboru) – lahko si poiščeš in rezerviraš gradivo, podaljšaš rok izposoje, poiščeš lokacije knjižnic in še mnogo več.

 

Seveda so v članku predstavljene le nekatere izmed mnogih aplikacij, ki ti lahko koristijo pri študiju in vsakodnevnih opravilih. Preveri še druge aplikacije, ki obstajajo – zagotovo boš izmed vseh teh uspel najti nekaj, kar bo ustrezalo tvojim potrebam in ti bistveno olajšalo študentsko življenje!