Ker gre leto počasi h koncu se tudi letos išče nova beseda leta. Akcija že četrto leto poteka pod okriljem ZRC SAZU, pri izboru sodeluje tudi portal MMC.

Kandidatke za besedo leta izbirajo med besedami, ki so posebej pomembne za iztekajoče se leto in ilustrirajo dogajanje in spremembe v družbi, a s poudarkom na tem, da gre za nekaj relativno novega v jeziku, ne za našo interpretacijo družbene in politične stvarnosti v preteklem letu.

Svoje predloge lahko pošiljate do 19. decembra, ko bo izbranih devet finalistov, desetega pa bo prispevala medijska hiša Delo, finalistke pa bodo po tem datumu na voljo za glasovanje zmagovalke. Med 3. in 8. januarjem prihodnje leto pa boste lahko iz 10 besed kandidatk spesnili najlepšo pesem, ki jih bo povzemala.

Kako oddaš svoj predlog?

Na naslov beseda.leta@zrc-sazu.si, ali pa pod ostalimi MMC-jevimi novicami o akciji, na družbenih profilih ZRC-ja in MMC-ja z uporabo ključnika #BesedaLeta.

Zmagovalko, ki se jo izbere z glasovanjem v spletni anketi od 3. do 9. januarja 2020, bodo letos prvič razglasili v živo. Prireditev bo v Atriju ZRC 9. januarja točno opoldne. Prvič bodo razglasili tudi tudi kretnjo leta, katere izbor že poteka pod okriljem Zveze gluhih in naglušnih Slovenije.

Dosedanje besede leta:

2016: begunec

2017: evropski prvaki

2018: čebela