Te zanima, ali so za darovanje maternice bolj primerne žive ali mrtve darovalke? Kako sta slovenska zakonodaja in zdravstvo pripravljena na to metodo? Kakšne so etične omejitve ter družbena percepcija tovrstnih posegov? Potem vabljen, da se v torek, 12. marca, od 17. ure dalje v Amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru udeležiš strokovnega posveta.

Umetna oploditev, nadomestno materinstvo in posvojitev so le nekatere izmed uveljavljenih in priznanih metod, ki jih medicinska stroka ponuja ženskam, ki se soočajo s težavami na področju reprodukcije. Ženske in partnerske skupnosti se pogosto podvržene družbenemu pritisku, ki je povezan z uspešno reprodukcijo in starševstvom. V zadnjem času postajajo vse glasnejše debate o možnosti darovanja maternice, te pa s seboj nosijo tudi kopico dilem in vprašanj. 

Na strokovnem posvetu, ki ga organizatorji pripravljajo v času, ko obeležujemo dan žena, bodo različni strokovnjaki iz področja medicine, prava, etike, sociologije ter psihologije razpravljali o prednostih, slabostih, dilemah in sivih poljih darovanja maternice. Govorili bodo o razširjenosti in uspešnosti darovanja maternice, tveganjih, ki jih poseg prinaša za darovalko in prejemnico, možnosti zlorab, zakonodaji, stroških posega, vlogi družbe in psihološki obremenitvi, ki jo poseg predstavlja za vse vpletene.

V kolikor te zanima, ali so za darovanje maternice bolj primerne žive ali mrtve darovalke, kako sta slovenska zakonodaja in zdravstvo pripravljena na to metodo, kakšne so etične omejitve ter družbena percepcija tovrstnih posegov, si vabljen, da se udeležiš strokovnega posveta, ki bo potekal v torek, 12. marca, od 17. ure dalje v Amfiteatru FIlozofske fakulete Univerze v Mariboru.

Pogovor bo moderirala članica Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru doc. dr. Marina Tavčar Krajnc.

Dogodek organizirajo: Oddelek za sociologijo FF UM, Študentski svet Filozofske fakultete UM, Študentski svet Medicinske fakultete, Študentski svet Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Tutorji FF UM.

Več informacij tukaj!