Tudi letos bomo že tradicionalno obeležili 7. april, ki ga poznamo kot svetovni dan zdravja. Med 8. in 11. aprilom ponujamo več kot deset brezplačnih aktivnosti, povezanih z zdravim življenjskim slogom! 

Tudi letos smo pripravili raznolike in zanimive aktivnosti, s katerim vas želimo spodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase!

Vse aktivnosti so BREZPLAČNE, a na večino je zaradi omejitve mest potrebna predhodna prijava in plačilo kavcije, ki znaša 5 €. Kavcija bo v celoti povrnjena na aktivnosti. Kavcijo lahko poravnate do zapolnitve mest:
– v pisarni za študentske zadeve na Rektoratu Univerze v Mariboru (pisarna 219) od ponedeljka, 1. 4., do srede, 10. 4., med 8. in 14. uro,
– pri recepciji UŠC Leona Štuklja od ponedeljka, 1. 4., do četrtka, 4. 4., med 16. in 20. uro.

Ponedeljek, 8. april

Ples ob drogu

Termin: 10.30
Izvajalec: Pandora – Art of Pole
Lokacija: Kulturno društvo Center plesa
Kavcija: DA
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Pole dance oz. ples ob drogu je sodobna umetniška disciplina, ki povezuje ples in gimnastiko, pri čemer plesalka s pomočjo vertikalnega droga izvaja različne plesne prvine. Ples ob drogu zahteva gibčnost, vzdržljivost in kar nekaj fizične moči. Nauči pa se ga lahko vsaka ženska, ki ima pravo mero motivacije in vztrajnosti.

Za vas bo trening vodila članica Pandora – Art of Pole skupine, ki deluje v okviru KD Center plesa. Trening traja 90 minut in obsega ogrevanje, učenje elementov na drogu in koreografije ter ohlajanje. Vadba je namenjena vsem, ki imajo radi raznoliko, zabavno in intenzivno vadbo.

Plezanje

Termin: 13. uri
Izvajalec, lokacija: Plezalni center Klajmber
Kavcija: NE
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Plezalne površine v skupni površini 400 m2 se nahajajo v treh sektorjih, ki so po potrebi med seboj ločeni, tako da lahko vadbe in treningi potekajo nemoteno. Balvanska stena je opremljena z več kot 130 balvani vseh težavnosti, ki se redno spreminjajo, previsno »šutalnico« za trening vzdržljivosti, visoko steno za tečaje primerno za popolne začetnike ali nadaljevalno stopnjo.

V balvanskem plezalnem centru vam bomo predstavili enega bolj atraktivnih športov, ki lahko postane odlična oblika rekreacije oziroma načina življenja. Na predstaviti bomo skupaj preplezali balvane, možno bo plezanje na vrveh in predstavili vam bomo našo ponudbo in šolo plezanja. S seboj potrebujete športno opremo in čiste športne copate, možna bo tudi izposoja plezalk.

Ju-jitsu

Termin: 18. uri
Izvajalec: Ju-jitsu ADK Maribor
Lokacija: UŠC Leona Štuklja
Kavcija: NE
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Skozi skupno vadbo ju-jitsa bomo predstavili ključne osnove samoobrambe pred napadi z rokami, z nogami, pred davljenjem in napadi s hladnim in strelnim orožjem. Prav tako se bomo spoznali s pripomočki in opremo, ki jo športnik pri ju-jitsu potrebuje za tekmovalne borbe na evropski in svetovni ravni. Vadba bo potekala na blazinah v parih po dva udeleženca. Predlagamo, da zainteresirani prinesete športno opremo.

Swing

Termin: 20. uri
Izvajalec: The SwingBrats
Lokacija: UŠC Leona Štuklja
Kavcija: NE
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Swing je družabni ples, ki se pleše v paru, a obstajajo tudi solo različice tega plesa. Je družina plesnih zvrsti. Med najpopularnejše štejemo Lindy Hop, Balboa, Charleston, Boggie woogie in East Coast Six Count (zelo podoben slovenskemu Tržačanu), ki jih v našem društvu tudi poučujemo.
Swing se pleše na Swing Jazz glasbo, možno pa ga je plesati tudi na široko paleto drugih glasbenih zvrsti. Je lahko tako hiter kot tudi zelo počasen ples, tako nežen, kot popolnoma “akrobatski”.

Društvena učitelja Anja Breg in Tjaž Vračko vas bosta na delavnici seznanila z osnovami East Coast Six Counta in vas opremila z dovolj znanja, da se boste lahko zavrteli na plesnih večerih in si želeli novega znanja na naših swingtastičnih tečajih in delavnicah!

Torek, 9. april

Prehrana študenta: Hrana za možgane

Termin: 11. uri
Izvajalec: Dietetik priporoča
Lokacija: rektorat (dvorana Borisa Podrecce)
Kavcija: NE
Število mest: Prijave so zaprte!

Kako si lahko s primerno prehrano olajšamo naporno izpitno obdobje?
Katera hrana naše možgane prebudi in katera jih uspava?
Kako zdržimo »allnighter-je« in kje iščemo rešitev, ko nam pade koncentracija?
Kako med pestro ponudbo prehrane na študentske bone izbiramo pametno?

Skozi študij preživimo ure in ure na predavanjih, ki nam bodo koristili za poklic in zaposlitev, a možnosti predavanj za naše zdravje je veliko manj. Prisluhni predavanju o prehrani prav za študente! Predavateljica Katja Simić vodi spletni portal Dietetik priporoča in predava o prehrani študentov, šolarjev, podjetnikov, zaposlenih, športnikov, nosečnic in starostnikov. Verjame, da zdrav človek lahko vse prehranske potrebe pridobi iz prave hrane in živi brez dragih dopolnil, ter da super živila najdemo tudi v lastnem okolju, ne da so prepotovala pol sveta. Kot izkušena prehranska svetovalka skriva v rokavu kup takoj uporabnih nasvetov za vsak prehranski problem, kot podiplomska študentka in samostojna podjetnica pa bo delila tudi izkušnje iz prve roke.

Finale Univerzitetne športne lige za prvaka Univerze v Mariboru

Termin: 15. uri
Lokacija: UŠC Leona Štuklja

Letošnje finale bodo potekale v torek, 9. aprila, od 15. ure naprej v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. Več informacij o razporedu tekem in finalistih najdeš tukaj.

Bodi del ekipe in navijaj za svojo fakulteto!

Sreda, 10. april

Onmat fit

Termin: 11. uri, 11.45 in 12.30
Izvajalec: Onmat fit Maribor
Lokacija: Kopališče Pristan
Kavcija: DA
Število mest/termin: Vsa mesta so že zasedena!

Z ONMATFIT treningom na vodi preizkušamo in izzivamo celotno telesno propriacepcijo saj tradicionalnim vajam dodamo novo dimenzijo. Navzkrižni treningi vključujejo vaje za moč in vzdržljivost in fleksibilnost. Vadba izboljšuje ravnotežje in propriocepcijo za vsakodnevno življenje ter omogoča izboljšanje dodatne športne zmogljivosti. Ob tem izboljšuje samo trdnost jedra telesa, mišično moč ter stabilnost.

Mirovanje in valovanje vode – gibanje ONMAT FIT deske pomaga pri mišičnem neravnovesju in tako izboljšuje držo, zmanjšuje verjetnost nadaljnjih poškodb sklepov in mišic. Občutek doseganja izvedbe vaje, ki ga daje izziv vadbe na vodi daje telesu in človeškemu umu dodatno motivacijo in samozavest. Ob vsem tem, pa nam ONMAT FIT vadba nudi tudi obilo smeha in zabave.
ONMAT FIT vadbo v Pristanu bo vodil usposobljen inštruktor Kristjan, vadba je primerna za vse plavalce.

Protistresna meditacija

Termin: 14. uri
Izvajalec: red. prof. dr. Dejan Dinevski
Lokacija: rektorat (Velika dvorana)
Kavcija: NE
Število mest: Prijave so zaprte!

Na delavnici protistresne meditacije bomo predstavili osnovne meditativne tehnike in ugotovili kako učinkovite so za odpravo stresa, izboljšanje zdravja in višjo kakovost življenja. V praktičnem delu bomo skupaj izvedli meditacijo čuječnosti ter izkusili globoko sprostitev in polno prisotnost v sedanjem trenutku. Udeleženci se bodo naučili osnovnih korakov meditacije, ki jih bodo lahko potem tudi samostojno izvajali. Delavnico bo vodil red. prof. dr. Dejan Dinevski.

Ultimate frisbee

Termin: 16. uri
Izvajalec: ŠD Ultimate Frisbee Maribor
Lokacija: travnata ploščad pri UŠC Leona Štuklja
Kavcija: NE
Število mest: Prijave so zaprte!

Ultimate frisbee je ekipen nekontakten šport, ki se lahko igra na travnatem igrišču, v dvorani ali pa na mivki. Igra se v treh različnih divizijah: v moški, ženski in mešani. V dvorani je ekipa sestavljena iz 5 igralcev, po navadi so to trije fantje in dve punci. Igra se na podolgovatem igrišču, ki ima na vsaki strani dve končni coni. Ekipa doseže točko tako, da s podajami prenese frizbi v končno cono in ga tam ujame. Najpomembnejše pravilo ultimata je, da se z diskom v roki ne smeš premikati, lahko samo pivotiraš na stojni nogi.

Aikido

Termin: 20. uri
Izvajalec: Aikido klub Hakama
Lokacija: UŠC Leona Štuklja
Kavcija: DA
Število mest: Prijave so zaprte!

Aikido je borilna veščina, ki predstavlja obliko samoobrambe. Pri aikidu sta odločilni telesna izurjenost ter sposobnost izrabe energije in moči nasprotnika. Umetnost obrambe z aikidom ni uporaba sile, pač pa upoštevanje zakona o ravnotežju, pravilno gibanje in uporaba vzvodov. S hitrimi, predvsem krožnimi gibi privedemo nasprotnika iz ravnotežja ter mu s tehniko metov in vzvodov preprečimo nadaljnji napad.

Četrtek, 11. april:

Aerial joga

Termin: 10. uri
Izvajalec: Kulturno društvo Center plesa
Lokacija: Center plesa
Kavcija: DA
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Aerial Yoga prihaja iz ZDA in je inovativna oblika telesne vadbe, pri kateri podaljšamo in razbremenimo hrbtenico, aktiviramo mišice celotnega telesa ter poskrbimo za dobro prekrvavitev, ravnotežje in koordinacijo. Z uporabo posebnega blaga (yoga hammock) lahkotno izvajamo različne pozicije iz področja joge in pilatesa ter zabavne rutine iz področja aerial plesa. Vadba je sproščujoča, krepilna in noro zabavna.

Plavanje

Termin: 12. in 13. uri
Lokacija: Kopališče Pristan
Kavcija: DA
Število mest/termin: Prijave so zaprte!

V sodelovanju s Športnimi objekti Maribor vam omogočamo, da boste imeli brezplačen vstop v kopališče Pristan ter eno uro prostega plavanja v olimpijskem bazenu.

Samoobramba za ženske

Termin: 16. uri
Izvajalec: Krav Maga Academy Slovenia
Lokacija: UŠC Leona Štuklja
Kavcija: DA
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

Na tečaju se bomo naučili:

  • kako se v najkrajšem možnem času ubraniti napadalca
  • samoobramba v stoječem položaju (obramba pred udarci z roko in nogo..)
  • samoobramba na tleh (davljenje, posilstvo..)
  • kako ravnati v primeru posilstva, napada na otroka, kraje torbice…
  • katere predmete iz okolice uporabiti kot orožje
  • tehnike obrambe pred nožem
  • predvidevanje nevarnosti in kako poskrbeti za varno okolje
  • šibke točke napadalca

Lepo vabljene vse študentke, ki se želite naučiti učinkovite ulične samoobrambe. Trening je razgiban, poleg samega znanja vam zagotavljamo tudi odlično počutje in višjo samozavest.

MIX treningi LesMills

Termin: 18. uri
Izvajalec: Fitnes Forma
Lokacija: UŠC Leona Štuklja
Kavcija: NE
Število mest: Vsa mesta so že zasedena!

V tokratni MIX Les Mills vadbe smo vključili kar dva popularna programa: GRIT Cardio in CX WorX. GRIT spada med visoko intenzivne intervalne treninge, kar pomeni, da bomo stopili na zgornjo mejo naših sposobnosti. CX WorX trening je intenziven 30 min program za krepitev trupa. Vedno zajamemo vaje za trebuh, rame, hrbet in zadnjico. Priporočamo da predvsem tistim, ki veliko sedijo, saj pripomore k boljši drži telesa in s tem zmanjša že prisotne bolečine v križu.