Študentka Pravne fakultete, Teja Štrukelj, v mandatnem obdobju 2019/2021 opravlja funkcijo prorektorice za študentska vprašanja. Njeno delo je zelo zanimivo in tudi zelo razgibano. Ker nas je zanimalo, kako izgleda njen vsak dan, smo se odločili, da jo o tem povprašamo.

Teja, sedaj že eno leto opravljaš delo prorektorice za študentska vprašanja in si tako delo, s katerim se prorektor vsakodnevno spopada, že dodobra spoznala. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema?

Vsak dan je malce drugačen, saj se redko zgodi, da se v celoti držim plana, ki ga predvideva moj koledar. Po navadi uleti več aktualnih zadev, ki razbijejo rutino in naredijo moje delo zanimivo in dinamično. Najbolj tipični delovni dan je ponedeljek, takrat se vsak teden sestane kolegij rektorja, katerega pomemben član je tudi prorektor za študentska vprašanja. Poleg sestankovanja in udeleževanja sej, pa prorektor študent skrbi tudi za organizacijo in delovanje študentskega sveta Univerze in povezuje tudi prodekane študente v okviru kolegija prodekanov. Hkrati bdi nad izvedbo vseh projektov Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Vedno sem vesela, če se name obrnejo tudi študenti glede njihove aktualne problematike.

Prorektor za študentska vprašanja deluje v okviru študentske pisarne. Nam lahko poveš kaj vse študentska pisarna dela? Kako je sestavljena? Za kaj je zadolžena?

Študentska pisarna spada pod Oddelek za razvoj in študentske zadeve UM. Sicer pa imamo tu svoje prostore prorektor študent, sekretarka Študentskega sveta UM, Predstavnik za stike z javnostmi (PR) Študentskega sveta UM, Koordinator za šport Študentskega sveta UM ter študenti, ki opravljajo delo na projektih in študenti, ki so člani različnih komisij in organov UM. Ogromne podpore smo študenti deležni od dveh strokovnih delavcev, Janje in Primoža, ki nudita ogromno podporo pri vseh zadevah povezanih z delovanjem Študentskega sveta UM.

Pisarna smo študenti, zato pisarna zaživi v polnem sijaju, ko je polna študentov. Zato zares pogrešam študentski utrip ob planiranju projektov, kramljanju in počasnem pitju sveže skuhane kave.

Študentski svet UM tekom vsakega študijskega leta pripravlja veliko projektov. Kako je svetovna pandemija vplivala na organizacijo dogodkov in delovanje Študentskega sveta UM? Kakšni novi izzivi so se pojavili?

Vsekakor je trenutna situacija vplivala tudi na način izvedbe naših projektov. V oktobru smo lansirali novi projekt ŠS UM in sicer ŠUM podkast ŠS UM. Prva oddaja na temo vzgoje rastlin je že na voljo za poslušanje, pridno pa se snemajo in snujejo že naslednje oddaje.  

V avgustu in oktobru smo v sodelovanju s Kariernim centrom UM izvedli več delavnic mehkih veščin. V oktobru in začetku novembra smo izvedli tudi delavnice ozaveščanja proti raku na dojki in raku na prostati. Ta mesec pa potekajo tudi tečaji programske opreme.  

Novembra bi se morala začeti Univerzitetna športna liga za prvaka Univerze v Mariboru, ki pa se zaenkrat prestavlja v spomladanski čas, saj je zdravje udeležencev na prvem mestu.

Do sredine meseca novembra je potekal kulturni natečaj na temo koronavirusa. Z veseljem povem, da je prispelo veliko del talentiranih študentov. Komisije so že na delu, zato bodo nagrajenci vseh štirih kategorij znani v začetku decembra.

Konec leta bo minil v luči naših socialnih projektov in sicer bomo med 7. in 10. decembrom izvedli krvodajalsko akcijo, v nekoliko prilagojeni obliki. Prav tako bomo v decembru ponovno izvedli projekt zbiranja igrač in sladkarij, letos na način, da bodo lahko vsi, ki želijo pomagati, poslali paketke po pošti, na ta način bomo poskrbeli za nemalo otroških nasmehov v prazničnem času.

Tudi sama si študentka, sedaj že zaključnega letnika, Pravne fakultete. Kako se sama spopadaš s študijem na daljavo?

Vsekakor je precej drugače, saj ni pristnega stika s kolegi ter izvajalci predavanj. Tudi motivacija hitro splahni po večurnem gledanju v računalnik. Vendar ima tudi študij na daljavo svoje prednosti, ena izmed teh je ta, da lahko več časa preživim doma.  Predvsem upam, da se bodo razmere čimprej umirile, saj študentsko življenje v našem univerzitetnem mestu Maribor ni zgolj študij, temveč je nepozabno obdobje življenja, v katerem naberemo dragocene izkušnje, zgradimo mnogo prijateljstev in poznanstev, zato je ta izkušnja nenadomestljiva.

Zadnje mesece lahko vsi poslušamo kako pomembno si je vzeti čas zase in poskrbeti zase. Kaj počneš v prostem času, če tega sploh kaj ostane, da poskrbiš zase?

Tudi prosti čas je vedno na dnevnem redu. Zanima me res veliko stvari, zato tudi prosti čas posvetim različnim dejavnostim. Bivam na kmetiji, tako da dela nikoli ne zmanjka. Čez leto sem skrbela za svoj 30m2 velik vrt, ki bo ponovno prišel na vrsto spomladi. Rada kuham in pečem, predvsem pice v domači krušni peči. Pogosto pa se lotim branja kakšne knjige ob poslušanju glasbe, med drugim velikokrat zaigram kar sama, saj sem skoraj desetletje preživela ob učenju igranja na diatonično harmoniko ”frajtonarico”.

Da bi te lažje spoznali, bi izpeljali »spletno igro« odgovori z eno besedo.

  • Prva stvar, ki jo naredim zjutraj je: SPIJEM KAVO
  • Mačke ali psi: PSI
  • Poletje ali zima: ZIMA  
  • Kava ali čaj: KAVA
  • Če bi šla na Bradavičarko bi bila v hiši: RAVENCLAW
  • Absolutno ob živce me spravlja: BREZDELJE
  • Največja inspiracija v tvojem življenju: DRUŽINA

Študentje se sedaj spopadamo s časom, ko se je študij preselil v naše domače sobe. Kaj bi svetovala vsem študentom Univerze v Mariboru?

Svetovala bi vsem, da tudi v teh časih ne pozabijo na socialni stik s kolegi. Mogoče se s sošolci slišijo preko videokonference in skupaj rešijo kakšen primer ali predebatirajo aktualno snov. Predvsem je pomembno, da ostanemo v stiku! ????


Teji se najlepše zahvaljujemo za njen čas in podporo, ki jo daje vsem študentom Univerze v Mariboru. Menimo, da je naša študentska izkušnja pa tudi študijska pot bogatejša zaradi ljudi kot je ona. Hkrati upamo, da se ponovno v živo vidimo in skupaj spijemo kakšno kavo.