Z jutrišnjim dnem se začenja karavana imenovana: »Informativni dnevi«. Vsak študent je slednje že izkusil in kot pravijo je izkušnja najboljša (in hkrati najbolj boleča) učiteljica, zato smo v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov in osebnih izpovedi študentov, ki so informativne dneve do dobra izkoristili in se vpisali na fakulteto, ki je bila prava izbira zanje.

Informativni dnevi so zelo pomembni mejnik šolskega leta za vse dijake, ki bodo svojo pot nadaljevali v hramih učenosti. Na informativnih dnevih se lahko dijaki seznanijo s študijskimi programi, povprašajo študente o študiji na posamezni fakulteti in spoznajo fakulteto samo. Seveda ne gre pozabiti na informativne dni študentskih domov, v kolikor boste svoja študijska leta preživeli v enem izmed le-teh.

Informativnih dni se boš lahko v tem letu udeležil kar iz kavča. Zavedamo se, da ima to svoje prednosti in svoje slabosti. Slabost je ta, da si ne boš mogel/a ogledati lokacije fakultete, vendar boš zato lahko prebral/a več o sami fakulteti. Tudi fakultete same so pripravile več informacij, kot ponavadi. Nekatere izmed njih pa so pripravile celo virtualne sprehode. 

Najpomembnejše vodilo, ki vas naj popelje skozi vikend, ki nestrpno trka na vrata, naj bo, da ni neumnih vprašanj. Sprašujte, sprašujte in še enkrat sprašujte, saj boste le tako lahko pridobili prave informacije na podlagi katerih se boste odločili za študij, ki bo služil vam, kot posameznikom in tudi vaši kasnejši karierni, ter tudi osebni, sreči.

Ne pozabi pa tudi na:

  1. Že pred samim e-informativnim dnevom si priskrbi dovolj informacij o fakulteti in študijskem programu
  2. Pripravi si vprašanja: ta lahko postaviš v sklopu informativnega dne ali pa ga na fakulteto nasloviš kasneje.
  3. Pravočasno se vključi na spletno platformo https://informativni.um.si
  4. Ne pozabi na študente, ki bodo tudi prisotni na informativnih dnevih!
  5. Svojo izbiro dobro prespi.

Da bo prvi stik z Univerzo v Mariboru lažji, si preberi pričevanja in nasvete naših študentov

Od mojih informativnih dni je že res res dolgo, a vendar se jih še dobro spomnim. Zadnji letnik gimnazije in težko pričakovani informativni dnevi. Pred njimi nisem bil prepričan, kam se bom vpisal, a informativni dnevi so razblinili vse dvome. Naj ti ne bo škoda časa, pojdi in poglej različne fakse ter najdi pravo odločitev zase.

Domen Robič, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Najti moraš pravo razmerje med delom in zabavo. Preveč enega ali drugega dolgoročno ni dobro zate.

David Mikek, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Sama sem točno vedela kaj si želim študirati, zato informativni dnevi zame niso bili preveč stresni. Vsem dijakom bi pa svetovala naj poslušajo sebe in tako izberejo študij, ki bo njim pisan na kožo, saj bodo, le če jim bo področje zanimivo, lahko štrleli iz povprečja.

Urška Grubač Kaučič, študentka Pravne Fakultete

Kljub temu, da je od mojih informativnih dni minila “že cela večnost” se še danes spominjam, kot da bi bilo včeraj. Izjemno prestrašena, a vseeno polna novega upanja, sem stopila v stavbo Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Spomnim se, da v tistem trenutku, še nisem bila prepričana kaj želim, ampak ravno ta dan mi je dal tisto, da sem si rekla, to je to. Dragi bodoči bruci trenutne razmere so vaš prestop v študentsko življenje izjemno otežila. Ne dopustite, da bi to vplivalo na vašo nadaljno karierno pot. Udeležite se spletnih informativnih dni, postavljajte vprašanja študentom, ki so tam prav za vas in vam lahko podajo marsikateri napotek. Samo tako in na ta način, boste tako kot jaz izvedeli, da je točno to, kar želite v življenju početi. Zaključim pa naj z mislijo kitajskega filozofa, ki vam naj bo v teh dnevih še posebno vodilo: “»Izberi si delo, ki ga imaš rad, in ne boš delal niti en dan v življenju.”

Tea Unger, študentka Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Nekaj let je že preteklo od mojih informativnih dni. Na pot proti Mariboru sem se odpravila z vlakom iz Celja. Množica študentov in dijakov je nedvomno pripomogla k povečanju želje, da se študij čimprej prične. Udeležila sem se samo ene predstavitve in sicer na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Za ta študij sem se na koncu tudi odločila, vendar bi letošnjim maturantom kljub temu priporočala, da izkoristijo možnost in si ogledajo več fakultet ter študijskih programov, saj lahko na ta način pobližje spoznajo več področij, hkrati pa že pričnejo s spoznavanjem in raziskovanjem univerzitetnega mesta Maribor.

Teja Štrukelj, študentka Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Upamo, da se nam boste pridružili na Univerzi v Mariboru, mi pa obljubimo, da vas ne bomo razočarali.