Od leta 2008 Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna vsako leto vabita mlade iz vseh držav članic EU, naj predložijo projekte, ki jih vodijo mladi za mlade in ki kažejo na dejavno udeležbo v razvoju Evrope.

KDO LAHKO SODELUJE?

Mladi med 16. in 30. letom iz katerekoli države članice EU lahko predložijo projekte za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega.

Projekti se lahko predložijo posamezno ali še bolje v skupini. Projekti naj bi spodbujali evropsko in mednarodno razumevanje, krepili občutek skupne evropske identitete in povezanosti, bili zgled mladim v Evropi in opozarjali na praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

KAKŠNE PROJEKTE LAHKO PREDLOŽIMO?

Dosedanji dobitniki so nagrade prejeli za projekte, kot so mladinske izmenjave, dogodki na področju športa, umetnosti ali kulture, lahko pa so tudi v obliki spletnih projektov z evropsko razsežnostjo. Tukaj si lahko preberete več o projektih dosedanjih dobitnikov.

KAJ, ČE ZMAGAMO?

Nagrada za najboljši projekt znaša 7500 EUR, druga nagrada 5000 EUR, tretja pa 2500 EUR. Kot del nagrade bodo trije evropski nagrajenci povabljeni na obisk Evropskega parlamenta v Bruslju ali v Strasbourgu.

Po en predstavnik vsakega od 27 nacionalnih nagrajencev bo za nekaj dni povabljen v Aachen, kjer se bo udeležil več dogodkov, vključno s podelitvijo mladinske nagrade, ki vedno poteka dva dni pred Vnebohodom, dnem, ko se podeljuje prestižna mednarodna nagrada Karla Velikega iz Aachna.

Nagrade za najboljše tri projekte bodo podelili predsednik Evropskega parlamenta in predstavniki Fundacije za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna.

Prek socialnih omrežij Evropskega parlamenta in Fundacije bo vaš projekt deležen tudi precejšnje medijske pozornosti.

Nenazadnje boste med obiskom Aachna imeli edinstveno priložnost spoznati druge mlade dinamične Evropejce in sklepati vezi z njimi, izmenjati mnenje o Evropi pred evropskimi voditelji, za številne pa bo to začetek dolgotrajnega prijateljstva z mladimi somišljeniki iz cele Evrope!

Rok za prijavo: 22. februar 2021

Vir: https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/sl/