Študentski svet Univerze v Mariboru podpira tudi Študentska pisarna. Ali veš, da študentska pisarna obstaja? Ali veš kdo je del študentske pisarne? Kaj ti posamezniki delajo? Kako je njihovo delo povezano s Študentskim svetom Univerze v Mariboru?

Prejšnji teden smo ti predstavili Domna Robiča. Danes ti predstavljamo Natašo Mesarič, predsednico volilne komisije univerze za volitve študentov.


Nataša, v sklopu študentske pisarne opravljaš delo Predsednice volilne komisije univerze za volitve študentov. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema?

Največ dela je seveda v času volitev. Kot predsednica volilne komisije za volitve študentov skrbim za pravilen ter pravičen potek volitev v skladu s statutom, pravilnikom in splošnimi akti univerze, izdajam obvezna navodila in druge akte o ureditvi kandidiranja, volilnega reda in izvedbi volilne kampanje za volitve v študentske svetove članic univerze. Z volilno komisijo univerze za volitve študentov opravljamo naloge volilnega odbora. Torej, moje konkretne naloge kot predsednice Volilne komisije so predvsem sklicevanje sej, preverjanje in potrjevanje kandidatur, pripravljanje glasovanja za izvedbo volitev (letos elektronsko), ob zaključku glasovanja spišem zapisnik s poročilom, izpisujem sklepe o rezultatih udeležbe po posameznih volilnih enotah in poročilo o prejetih glasovih posameznih volilnih enot ter odločam o pritožbah zaradi nepravilnosti pri poteku volitev. Seveda pa ne smem pozabiti na moje člane, saj so pomemben del našega dela.

Letošnje študentske volitve so se zelo razlikovale od vseh prejšnjih, potekale so namreč online. Kako ste se kot ekipa in ti kot posameznica lotili tega prehoda? Kaj vse je bilo potrebno postoriti? Kaj bi rekla, je tisto, kaj si se iz te situacije naučila?

Najprej je bilo potrebno razmisliti o možnostih izvedbe samih volitev, poiskati program, preko katerega bi volitve izvedli in hkrati razmisliti, da upoštevamo varovanje osebnih podatkov volivcev, torej študentov. Bolj kot karkoli drugega nas je bilo strah kakšna bo udeležba, saj smo volitve prestavili za en mesec, kaj lahko gre narobe in kako bi težave rešili, kako se bodo znašli študentje, saj je bilo to res nekaj povsem novega. Ampak lahko povem, da nismo imeli večjih težav. Sama sem tudi naredila statistiko glede volitev in je bila v letošnjem letu udeležba na volitvah večja kot predhodni dve leti. Situacija nas je na nek način prisilila, da volitve »moderniziramo« in upam, da tak način volitev ostane tudi v naprej, saj je za študente mnogo bolj priročno, da lahko vsak študent voli kar iz svojega doma in ne rabi hoditi posebej na fakulteto, da bi volil člana.

Leto 2020 je vsakomur prineslo nova spoznanja. Kaj so bila tvoja spoznanja v preteklem letu, ki si jih s seboj odnesla v 2021?

Leto 2020 mi ni bilo naklonjeno. Že od samega začetka sem imela kar precej zdravstvenih težav in kar nekaj obiskov pri zdravnikih. To, da smo imeli predavanja na daljavo mi je kar ugajalo, saj sem lahko spremljala predavanja, ki bi jih morda, zaradi zdravja, v fizični obliki izpustila. Po drugi strani, pa verjetno nisem edina, sem čutila kar stisko, saj mi je manjkal tisti osebni stik. Sem pa spoznala, da postavim sebe in moje zdravje na prvo mesto in tudi to, da morem bit bolj prilagodljiva, ker nikoli ne veš, kaj te še čaka v prihodnosti.

Predstavljava si, da sama sebi pišeš pismo, ki ga boš odprla v letu 2030, kaj bi v njem pisalo?

Uff. Če sedaj napišem vse, kar bi si napisala, bi izdala roman (haha). Prvo bi si postavila nekaj osebnih vprašanj o moji družini, karieri in zdravju. O tem, ali sem dosegla vse moje zastavljene cilje in želje, ki jih imam. Vprašala bi se, če se je izplačalo živcirat za nepomembne stvari, nad katerimi nisem imela vpliva, ali sem se že enkrat začela postavljati zase, ali se še vedno, ko se razjezim jokam (haha) in še bi lahko naštevala. Napisala pa bi si, da ne glede na to, kje se nahajam, kaj delam, da sem ponosna na sebe, na vse kaj sem naredila in kaj še vedno delam in da naj nikoli ne obupam, saj vedno po dežju posije sonce.

Če bi lahko uvedla en obvezen predmet, ki bi se izvajal na vseh fakultetah, kateri bi to bil?

Huh, samo en predmet je premalo (haha). Glede na vse, kaj sem doživela bi dala predmet, kjer bi se učili biti spoštljivi in strpni drug do drugega. To se mi zdi, da nekaterim ljudem res primanjkuje. Ko sem delala kot študentka v eni trgovini, kjer sem razkuževala vozičke, sem opazila, da nekateri ljudje vse svoje frustracije »mečejo« na popolne neznance, jih zmerjajo in žalijo, samo zato, ker opravljajo svoje delo. Seveda so nekateri prijazni, ti namenijo lepo besedo, ampak je dovolj ena oseba, da ti pokvari dan. In ker nekateri tega ne znajo, jih je potrebno naučiti (ker vse življenje se učimo).

In nenazadnje, da bi te lažje spoznali, bi izpeljali »spletno igro« odgovori z eno besedo.

  • Prva stvar, ki jo naredim zjutraj je: prestavim budilko za 5 minut (haha). Drugače pa prvo spijem kavo.
  • Mačke ali psi: oboje, saj imam doma psa in dva mačka.
  • Poletje ali zima: poletje, zime ne prenašam dobro.
  • Kava ali čaj: kava.
  • Harry Potter saga ali Gospodar prstanov: oboje mi je zanimivo.
  • Absolutno ob živce me spravlja, ko: se eni delajo, da so nekaj več.
  • Ko bom velika bom: še vedno mala (haha). Upam, da učiteljica.

Nataša, najlepše se ti zahvaljujemo za tvoj čas in odgovore. Naslednji teden bomo nekaj več izvedeli o Blažu Kalšku, ki je koordinator za šport Študentskega sveta Univerze v Mariboru. Čeprav smo že prejšnji teden napovedali intervju z Blažem, boste nanj morali počakati do naslednjega tedna. 😉