Študentski svet Univerze v Mariboru podpira tudi Študentska pisarna. Ali veš, da študentska pisarna obstaja? Ali veš kdo je del študentske pisarne? Kaj ti posamezniki delajo? Kako je njihovo delo povezano s Študentskim svetom Univerze v Mariboru?

Prejšnji teden smo spoznali Nino Kotnik, sekretarko Študentskega sveta, danes pa vam predstavljamo Domna Robiča. Domen je študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, znotraj študentske pisarne opravlja delo predstavnika za odnose z javnostmi Študentskega sveta Univerze v Mariboru.

Domen, sedaj že več kot eno leto opravljaš delo predstavnika za odnose z javnostmi Študentskega sveta UM in si tako delo že dodobra spoznal. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema ter katere veščine potrebuješ za opravljanje svojega dela?

Res je, kmalu se bližamo letu in pol. Moj vsakdan opravljanja predstavnika za odnose z javnostmi zgleda nekako tako… Prvo pregledam kaj je potrebno postoriti v danem dnevu. Pregledam Kliping (kje in če smo se pojavili kje v medijih), potem pogledam skozi maile, ter odgovorim na “nujne” zadeve. Pripravim si gradivo, ki ga bom potreboval za pisanje člankov ali drugih vsebin. Kadar imamo kakšne večje projekte se fokusiram, da jih čim bolje promoviram, ter da dosežemo čim večje število študentov. Med dnevom tudi komuniciram s preostankom PR ekipe, ki poskrbi, da so vsebine odlično pripravljene. Vsak dan opravljanja tega dela je različen od drugega, zato mi nikoli ni dolgčas. Najpomembnejša veščina, ki je potrebna za opravljanje takšnega dela je po mojem mnenju sposobnost komuniciranja z drugimi osebami. Če ne komuniciraš z drugimi hitro pride, do kakšne nejasnosti, ki lahko vodi v različne napake.

Kot omenjeno, svojo funkcijo opravljaš že nekaj časa. Kaj bi rekel, da se je v tem letu spremenilo najbolj? Kaj si, kot posameznik, dobrega odnesel iz leta 2020?

Joj, leto 2020 se mi ni preveč »dopadlo«. Spremenilo se je veliko stvari, največja je ravno ta, da je bilo zelo malo oz. skoraj nič osebnih stikov, kar menim, da je ravno smisel vsega (spoznavati nove ljudi in širiti svoj krog prijateljev). Vse se je preselilo na splet, od dogodkov do sej Študentskega sveta. Mislim, da smo to težko obdobje, ki še vedno traja, vseeno dobro izkoristili in študentom ponudili zanimive vsebine. Čeprav je bilo veliko »slabega«, se mi zdi, da je vsak iz te situacije nekaj odnesel. Sam bi rekel, da je ta stvar prilagodljivost in iznajdljivost. Skoraj vsak je doživel nekakšno spremembo, bodisi v službi, na faksu, šoli… Dokazali smo, da kljub preprekam, ki nam pridejo na pot, najdemo rešitev in to prepreko poskušamo preskočiti.

Zadnje mesece lahko vsi poslušamo kako pomembno si je vzeti čas zase in poskrbeti zase. Kaj počneš v prostem času, da poskrbiš zase?

Se popolnoma strinjam s tem, da si je potrebno vzeti čas zase, saj drugače ne moreš dobro delovati na drugih področjih. V prostem času sem športno aktiven in hitro se navdušim za kakšen šport. Trenutno aktivno kolesarim, veslam, longboardam, hodim v naravo in igram tenis. Poleg športnih aktivnosti pa imam še “poseben” hobi… izdelujem namreč domače žganje, gin ter pivo. Tudi to je poseben čas “zame”, kjer moraš biti natančen in lahko izklopim misli na ostale stvari.

Koga si, v svetu instantnosti, jemlješ za vzgled in zakaj prav njega/njo?

Žal te moram tukaj razočarati, ker pravzaprav nimam svojega “Instagram” vzornika. Rad se zgledujem po ljudeh, ki z različnimi načini spreminjajo svet okoli sebe na bolje (ne le zase, temveč za celotno družbo). Upam, da bom tudi sam kdaj s svojim delom, svet spreminjal na boljše.

Tako kot sama, tudi ti počasi končuješ svojo študijsko pot. Nam lahko zaupaš kako je aktivna vloga znotraj študentske pisarne doprinesla k tvoji karierni rasti?

Ja, to je moje zadnje študentsko leto, samo še magistrsko delo in sem konec. Aktivno delo znotraj študentske pisarne me je definitivno izoblikovalo in doprineslo k moji karierni rasti. Naj gre za razvijanje sposobnosti delovanja v ekipi, vodenje ekipe in delo s člani, učinkovito upravljanje časa, razvijanje idej, sprejemanje kritike, in še bi lahko našteval. Vse to mi je prineslo delo v študentski pisarni in je več kot odlična popotnica za kakršnokoli delo naprej. Poleg tega imam odlično priložnost dela z ljudmi, ki želijo doseči nek višji cilj in skupaj smo postali dobri prijatelji. Mislim, da je to nekaj najlepšega in najboljšega, da imaš možnost spoznati takšne ljudi, ki ostanejo prijatelji tudi kasneje v življenju.

To kar svet v tem trenutku potrebuje je….

Ljubezen in spoštovanje.

In nenazadnje, da bi te lažje spoznali, bi izpeljali »spletno igro« odgovori z eno besedo 

  • Prva stvar, ki jo naredim zjutraj je: Ugasnem 10.to budilko.
  • Mačke ali psi: Psi
  • Poletje ali zima: Poletje
  • Kava ali čaj: Čaj
  • Harry Potter saga ali Gospodar prstanov: You shall not pass!
  • Absolutno ob živce me spravlja, ko: Mi kaj ne gre :’D
  • Ko bom velik bom: Astronavt (hec)… Spreminjal svet.

Domnu se iskreno zahvaljujemo za deljene misli. Pridruži se nam spet naslednji teden, ko bomo spoznali Blaža Kalška, koordiantorja za šport Študentskega sveta Univerze v Mariboru.