Študentski svet Univerze v Mariboru podpira tudi Študentska pisarna. Ali veš, da študentska pisarna obstaja? Ali veš kdo je del študentske pisarne? Kaj ti posamezniki delajo? Kako je njihovo delo povezano s Študentskim svetom Univerze v Mariboru?

V preteklosti smo že predstavili našo prorektorico Tejo Štrukelj. Danes ti predstavljo njeno desno roko, sekretarko Študentskega sveta UM, Nino Kotnik. Vljudno te vabimo k prebiranju intervjuja.


Nina, v sklopu študentske pisarne opravljaš delo Sekretarke Študentskega sveta UM in si tako delo že dodobra spoznala. Nam lahko poveš kakšen je tvoj vsakdan in kaj vse tvoje delo zajema?   

Biti del študentske pisarne UM je pravi privilegij. Čudovito si je izmenjevati ideje in planirati projekte z enako ambicioznimi, kreativnimi študenti, zato sem zelo vesela, da opravljam to funkcijo. Delo je zelo dinamično in raznoliko, zato se, čeprav sem že nekaj časa del Študentskega sveta UM in od septembra dalje tudi Sekretarka Študentskega sveta UM, še zmeraj najde kaj novega, in ravno to je čar delovanja v Študentski pisarni. Načeloma se delo opravlja na Univerzi, vendar se je žal konec oktobra zaradi epidemije zopet vse preselilo pred domače ekrane, zato trenutno tako seje Študentskega sveta UM kot tudi ostalo delo poteka od doma. Naloga sekretarja je, da skrbi za strokovno sodelovanje med Študentskim svetom Univerze in študentskimi sveti članic ter, da skrbi za pripravo gradiva, zapisnikov, vodenje liste prisotnosti, kontaktiranje s študenti, pomoč pri projektih itd. Ker je Sekretar desna roka Prorektorja za študentska vprašanja, je pomembno, da je med njima vzpostavljena trdna vez. Med nama s Tejo je za to vsekakor poskrbljeno, hkrati pa za odličen tim skrbita Janja in Primož, ki sta nepogrešljiva člena Študentske pisarne.

Ob tem si tudi študentka magistrskega študija na Pravni fakulteti. Kako uravnotežiš delo in učenje? Imaš morda za nas kakšen nasvet?

Menim, da je primarnega pomena, da te to, kar počneš, tudi veseli. V življenju pridemo do točke, ko ugotovimo, da je najdragocenejša stvar na svetu naš čas. Če ne ljubiš tega, kar delaš, se ti bodo vsi trenutki, namenjeni temu, zdeli izgubljeni. Hkrati ti bo v življenju vselej nekaj manjkalo. Seveda lahko s trudom in disciplino dosegamo visoke rezultate, vendar le-ti ne bodo prinesli pravega zadovoljstva. Študij prava zahteva precej časa in energije. Hkrati tudi delo sekretarke zahteva svoj čas, predvsem takrat, ko je v odločanju kakšna pomembnejša stvar, ali ko je treba nekaj na hitro opraviti. Takrat je potrebno ostale stvari spustiti iz rok in se posvetiti zgolj temu. Usklajevanje študija in dela ter sodelovanje še na dodatnih projektih zna biti občasno pravi izziv, vendar je veliko lažje, ker vse to počnem z veseljem. Zato je eno izmed mojih vodil – bodi, kar si, in delaj, kar te veseli!

Leto 2020 je vsakomur prineslo nova spoznanja. Kaj so bila tvoja spoznanja v preteklem letu, ki si jih s seboj odnesla v 2021?

Res je, da se je v preteklem letu življenje rahlo umirilo, ravno zato pa smo imeli možnost nekaj več časa preživeti s svojimi domačimi in sami s sabo. Kaj sem spoznala? Da me je življenje z vsemi vzponi in padci pripeljalo točno tja, kjer želim biti. Hkrati sem ob tem, ko se nam je vse postavilo na glavo, ugotovila, da ima v življenju ogromno vrednosti to, da imaš ob sebi prave ljudi, ki te spodbujajo in verjamejo vate.

Če se ozreš na svoja pretekla študijska leta, kaj bi izpostavila kot tisto, ki te je izoblikovalo kot osebo in največ doprineslo k osebi kot si danes?

Ne morem reči, da je bila zgolj ena stvar tista, ki me je izoblikovala. Všeč mi je predstava, da je življenje kot mozaik, sestavljen iz tisočerih kamenčkov, kjer vsak doprinese svoj del k izoblikovanju naše osebnosti. Ob izbiri študija pogosto nismo povsem prepričani, česa si želimo. Sama vem, da sem bila ob zaključku srednje šole zelo motivirana in sem imela visoke ambicije, vendar se je v meni kljub vsemu porajal kanček dvoma, kaj bi rada počela v življenju. Od prvega dne na Pravni fakulteti UM so se vsi moji dvomi razblinili. Ugotovila sem, da želim, da me pravo spremlja vse življenje. Kaj vse me je naučil študij prava? Sprva moč besed in argumentacije, vsekakor pa je bila največja lekcija, da se je za dosego najvišjih ciljev v življenju potrebno potruditi. Izbira Pravne fakultete UM je bila ena najboljših življenjskih odločitev.

Kaj je največje darilo, ki si ga posameznik lahko podari sam sebi?

Največje darilo, ki si ga lahko podarimo, je samospoštovanje.             
Smisel vsega je, da skozi življenje odkrivamo sami sebe, da ugotovimo, kaj imamo radi, da uresničujemo svoje sanje, da se preprosto večkrat postavimo na prvo mesto. Šele ko bomo ugotovili, kdo pravzaprav smo in kaj želimo, bomo lahko resnično našli srečo. Čeprav nas življenje včasih postavi pred na videz nepremostljive ovire, je ključnega pomena to, da v takšnih trenutkih ne izgubimo vere vase. Z leti namreč ugotavljam, da je naš odnos z ljudmi pogojen z našim odnosom do samih sebe. V kolikor se ne cenimo, ljudje hitro ugotovijo, da lahko z nami upravljajo. Tako je najbrž največje darilo, ki si ga lahko poklonimo, to, da se spoštujemo. Šele ko dosežemo ravnovesje na osebni ravni, lahko začnemo nizati uspehe na ostalih področjih.

In nenazadnje, da bi te lažje spoznali, bi izpeljali »spletno igro« odgovori z eno besedo.

  • Prva stvar, ki jo naredim zjutraj je: Spijem kavo
  • Mačke ali psi: Psi
  • Poletje ali zima: Poletje
  • Kava ali čaj: Kava
  • Harry Potter saga ali Gospodar prstanov: Harry Potter
  • Absolutno ob živce me spravlja: Hinavščina
  • Ko bom velika bom: Srečna (lahko bi govorila o poklicnih in zasebnih ciljih, vendar mislim, da bom ne glede na vse, v kolikor bom srečna, dosegla svoj cilj.)

Nini se najlepše zahvaljujemo za njene odgovore. Upam, da ste jo sedaj boljše spoznali. Naslednji teden pa se že veselimo prebiranju intervjuja z Domnom Robičem, predstavnikom za odnose z javnostmi ŠS UM.