Bi želeli poskrbeti za dostopnost do spletnih gradiv za vse študente? Imate na voljo zgolj PDF datoteko, ki je ni možno urediti v urejevalniku besedil? V sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije tokrat izpostavljamo brezplačno orodje PAVE, ki opozori na ustrezno dostopnost datoteke v formatu PDF.

PAVE (PDF Accessibility Validation Engine) je spletno orodje, ki je namenjeno pregledu dostopnosti dokumentov v formatu PDF. Slednje je namreč nujno za uporabnike, ki se morajo pri delu zanesti na bralnike zaslonov oz. zvočen vir informacij. Podrobnejša navodila za uporabo orodja PAVE so dosegljiva v priporočilih DŠIS, sicer delo poteka v štirih korakih:

  1. Nalaganje datoteke: dokumentv formatu PDF se naloži na spletno stran orodja. Datoteka ne sme presegati velikosti 5 MB.
  2. Samodejni popravki: PAVE samodejno uredi manjše popravke za izboljšanje dostopnosti dokumenta in nesporne dele označi zeleno.
  3. Dopolnitev popravkov: uporabnik je opozorjen tudi na dopolnitve, ki jih ni možno samodejno odpraviti. Ti deli so obarvani rdeče in razdeljeni v posamezne kategorije (npr. manjkajoči naslovi, nadomestno besedilo slik, izbira jezika).
  4. Prenos datoteke: ob koncu urejanja bo prenesen dokument enako dostopen za vse uporabnike. 
ois.jpg

Več OIŠ namigov, novic in aktivnosti najdete na spletni strani Centra za podporo poučevanju UM (Oddelek za izobraževanje in študij) in na spletni strani Društva študentov invalidov Slovenije.

Slika2 ois.png
druso.png