Nasmejana Dolenjka Klavdija Kastelic prihaja iz majhne vasi Šentpavel na Dolenjskem. Trenutno je študentka na Fakulteti za organizacijske vede, kjer se na programu inženiring poslovnih sistemov izobražuje za diplomirano organizatorko poslovnih sistemov. Z oktobrom začenja s študijem v 3. letniku tega programa. Klavdija je aktivna tudi izven zidov fakultete. V preteklih mesecih je postala Miss osebnosti 2021.

Klavdija, pozdravljena. Glede na to, da si zelo aktivna tako na študijskem področju kot tudi izven njega, bi te najprej vprašala, kako izgleda tvoj vsakdan? 

Moji dnevi so zelo razgibani, zato je vsak dan kar unikaten. Vseeno pa so pa določeni trenutki in rituali  v dnevu, ki skrbijo za tisto uravnoteženost in pripomorejo k uspešnemu spopadanju z izzivi.  Tako se vsak moj dan prične s kavo, običajno pa ob kavi preberem tudi kakšno poglavje knjige. Kasneje pa se odpravim na jutranji tek, ki me res napolni z energijo. Zaključek dneva pa je vedno kakšen zabaven film, serija ali knjiga za sprostitev.

Na kakšen način si vključena v študentsko predstavništvo? Kako dolgo si že del študentskega predstavništva?

Trenutno sem prodekanica za študentska vprašanja na naši fakulteti, kjer opravljam delo predstavnika študentov in se vedno trudim, da bi študentom, ki obiskujejo našo fakulteto, omogočila, da pridobijo tekom študija neko dodano vrednost. Menim, da je pomembno, da čas študija na fakulteti izkoristimo v širšem pomenu. Da se izobražujemo, ob tem pa skušamo preizkusiti čim več novih stvari, da pridobimo čim več novih in različnih izkušenj. Šteje tako formalno, kot neformalno izobraževanje. Skupaj s Študentsko organizacijo FOV, društvom FOVŠ in nepogrešljivimi Tutorji, se ob naši osnovni dejavnosti trudimo, da bi študentje na fakulteti od študija odnesli kaj več kot pa le ocene in znanje s predavanj. V študentsko predstavništvo sem vključena že kar nekaj časa. Ob funkciji prodekana pa sem tudi članica Senata FOV UM, Študentskega sveta UM in Senata UM. Vključena sem v več različnih organov, kar mi pomaga, da na stvari gledam iz različnih vidikov in pripomore pri gradnji širše slike. Vse to pa omogoča hitrejše prepoznavanje izzivov in tudi rešitev. V študentsko predstavništvo na Univerzi v Mariboru pa sem vključena že od samega začetka študija.

Kaj bi rekla, da ti je dalo študentsko predstavništvo? 

Definitivno je to edinstvena priložnost za spoznavanje študentov in tudi sebe. Hvaležna sem, da sem trenutno lahko študentska predstavnica. Komunikacija med študenti, profesorji, asistenti in ostalimi sodelavci je za kvaliteten študijski proces bistvenega pomena, saj le s komuniciranjem lahko pridemo do razumevanja sporočila in tako do dobrih rezultatov. Študentsko predstavništvo mi je dalo priložnost za postavitev trdnih etičnih načel. Prav tako je priložnost za razvijanje sposobnosti za delo v timu, kot tudi priložnost razvijanja vodstvenih kompetenc.

V mesecu juniju si dobila naziv Miss osebnosti. Kaj ti pomeni ta naziv? Kako to, da si se odločila za udeležbo na Miss Slovenije? Kaj ti je dala ta izkušnja?

Na osvojen naziv Miss osebnosti projekta Miss Slovenije sem izredno ponosna. Izkazala sem se v nekoliko drugačnem smislu, skozi vrednote, skozi odnos in razumevanje projekta Miss Slovenije. Želim dodati tudi, da so dekleta pri projektu edinstvena, pametna, med seboj zelo različna, a vsaka posameznica je izjemna. Sama stremim k osebni rasti, to pa je vseživljenjski proces, ki je lahko kar velik izziv. Zato sem tudi vedno odprta za nova doživetja, ki mi bodo na svet lahko dala nov pogled. Še preden sem sprejela končno odločitev, da bom sodelovala pri projektu Miss Slovenije, sem projekt od daleč opazovala in ugotovila, da je projekt drugačen. Kar je bilo nekoč le lepotno tekmovanje, se je do danes razvilo v projekt z vsebino, ki deluje pod sloganom Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo. Je projekt, ki na prvo mesto postavlja slovensko podjetništvo, turizem, glasbenike, avtorje, slovensko kulturno in naravno dediščino. Projekt je enkratna izkušnja v življenju, za katero sem takoj začutila, da jo želim doživeti. In od projekta sem dobila več kot sem si lahko kadarkoli predstavljala. V podrobnosti sem spoznala pomembne slovenske podjetniške zgodbe, spoznala sem nove ljudi, stkala nova prijateljstva in sodelovanja, spoznala nove slovenske kraje in se nov način približala naši kulturi in kulturni dediščini. Dobila sem nov vpogled v družbeno odgovornosti in pridobila nov pogled na pomembnost Slovenije in na to kar je slovensko.

Glede na to, da si tako aktivna na različnih področjih, ti verjetno ne ostane prav veliko prostega časa. Kaj pa rada počneš, ko vseeno najdeš nekaj časa zase? 

Tako je, ob študentskem predstavništvu sem tudi predstavnica mladih v občini Ivančna Gorica, kjer delujem kot predsednica Komisije za mladinska vprašanja. Delo z mladimi me res veseli, mladi so vedno polni energije in novih idej! Prav tako sem članica Rotaract kluba Novo mesto, kjer si s prijatelji rotaractovci prizadevamo pomagati ljudem v naši okolici. Veliko aktivnosti, ki jih opravljam so tudi moj prosti čas, kar mi ne predstavlja problema. Zavedam se, da obstaja razlika med produktivnostjo in zaposlenostjo, zato se res trudim biti produktivna, ko je to potrebno. No, to včasih uspe, včasih pa ne. Čas pa je vendarle najdragocenejši. Prosi čas se vedno najde, vse je le stvar prioritet. Ko pa si vzamem tudi čas zase ga najrajši preživim v družbi družine ali najbližjih prijateljev, sama pa kje v naravi. Narava me res napolni z energijo.

Kakšne cilje si imela za prihodnost pred vpisom na faks in kako so se ti cilji spreminjali tekom študijskih let? Kam meniš, da te bo nesla pot po opravljenem faksu? 

Moram priznati, da je bil ob vpisu na fakulteto moj cilj v tistem letu uspešen zaključek prvega letnika in postati predstavnica študentov kot predsednica študentskega sveta fakultete! Presenetila sem celo sama sebe, ko sem videla, da je vse odvisno od tega koliko si dovolimo doseči. Trenutno pa strmim k temu, da zaključim prvo stopnjo študija s kvalitetnim diplomskim delom. Kasneje želim zaključiti tudi magistrski študij. Tekom študija si pridobivam veliko različnih izkušenj, za katera vem, da mi bodo pomagala na moji življenjski poti.