Drugo mesto je na tradicionalnem razpisu za izbor Najboljšega študenta Univerze v Mariboru v študijskem letu 2020/2021 prejela Špela Kovše, študentka magistrskega študija Logistika sistemov na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Študentka se uvršča med pet odstotkov najboljših študentov v generaciji in ima povprečno oceno 9,67. Je prejemnica Rektorjeve nagrade, članica Senata in Akademskega zbora Fakultete za Logistiko, prav tako pa opravlja tudi delo tutorja študenta. Ob odličnih študijskih uspehih je aktivna tudi na raziskovalno-razvojnem področju, kjer je aktivno sodelovala v vidnejših projektih kot sta Analiza mobilnostnega sistema v Mestni občini Celje in Vpliv porazdelitve črnega ogljika na traso kolesarke poti ob vpadnici v Celje. Nagrajenka je tudi soavtorica treh izvirnih znanstvenih člankov in enega strokovnega. Prav tako pa je tudi soavtorica desetih objavljenih znanstvenih prispevkov na konferencah ter soavtorica strokovne monografije.

Špela Kovše: ”Najboljši si takrat, ko si sam sebi dovolj.”

Špela o študijskih uspehih pravi: ”Kar se samih študijskih uspehov tiče, se mi zdi najpomembneje, da v izbranem študiju uživaš in, da te izbrana smer resnično zanima. Tako študiranje in učenje ne bosta predstavljala muke in težave, temveč se boš kot študent z zanimanjem in radovednostjo zakopal v delo. Tudi nadaljnje raziskovalne smeri in možnosti za odkrivanje novega se na takšen način odpirajo kar same od sebe. Motivacija pa (vsaj zame) pride sama od sebe takrat, ko delaš stvari z veseljem. Enako kot za učne uspehe pa seveda velja tudi za ostala področja tekom študija in nasploh v življenju.”

Člani strokovne komisije so najboljše tri študente izbirali glede na prejete vloge in vnaprej znana merila. Prejeli so 31 vlog iz 13 različnih fakultet. ”Na razpis sem se prijavila z željo, da bi se mi uspelo uvrstiti med najboljše tri. Ker Univerza v Mariboru premore veliko odličnih študentov ne bom rekla, da sem takšen rezultat pričakovala, sem si ga pa definitivno zelo želela, ker vem, da sem v zadnjih šestih letih na Fakulteti za logistiko trdo delala za uspehe, dajala vse od sebe in s pomočjo odličnega mentorja raziskovala in pisala objave z velikim tempom. Osvojeno drugo mesto na takšnem razpisu mi torej definitivno ogromno pomeni. Prejeti Rektorjevo nagrado in nato v istem letu še naziv enega izmed najboljših študentov univerze mi daje potrditev, da delam prav, dobro in v pravi smeri,” razlaga Špela.

Nagrajenka na vprašanje, ali je v času študija doživela tudi kakšen neuspeh odgovarja: ”Seveda, komu se pa v življenju ali na izpitu še ni ponesrečilo. Pridejo dnevi, ko gre vse narobe. In takrat je pomembno, da se malo ustaviš in zadihaš. Vsak izpit lahko opravljaš ponovno, vsako raziskavo izvedeš še enkrat in vsak članek spišeš znova. S pravo motivacijo, željo biti boljši kot si bil včeraj in podporo tistih, ki jih ceniš, je mogoče prebroditi tudi neuspehe.”

Za prejem naziva Najboljši študent Univerze v Mariboru ni dovolj zgolj uspeh, potrebno je tudi obštudijsko udejstvovanje. ‘‘Zdi se mi, da je na UM za kakršnokoli udejstvovanje študentov dobro poskrbljeno. Sicer so razlike med fakultetami, še vedno pa je po mojem mnenju največ na nas študentih. Če si želiš nekaj več kot zgolj obiskovanje predavanj moraš pokazati samoiniciativo in to ubesediti, vsekakor pa ob izkazani volji in želji vsak od študentov na UM lahko najde tisto »nekaj več«, na čemer lahko gradi,” dodaja Špela.

Vsem študentom pa letošnja nagrajenka sporoča: ”V študiju in v življenju ne počnite stvari za druge ali zaradi drugih. Osredotočite se nase, na svoje želje in sledite poti, ki jo želite prehoditi. Ko boste našli zadovoljstvo v sebi, boste našli tudi uspeh.”