Le kdo se v otroštvu ni igral z legokockami? To je igrača, ki nima ne roka trajanja ne starostne omejitve in nas spremlja že od leta 1949. In prav danes praznujemo svetovni dan lego kock – najbolj priljubljene in najbolje prodajane igrače vseh časov.

Ustanovitev

Beseda Lego je rojena iz dveh danskih besed “leg godt”, kar pomeni “dobro igranje“. Idejo za priljubljeno igračo je dobil danski mizar Ole Kirk Christiansen, ki je izgubil posel in začel izdelovati igrače iz ostankov lesa. Podjetje LEGO® je kasneje v Billundu ustanovil njegov sin, Godtfred Kirk Christiansen. Podjetje se je sprva ukvarjalo z izdelovanjem lesenih igrač. 

Sistem

Začnimo kronološko. Leta 1954 je Godtfred Kirk Christiansen, takrat nižji izvršni direktor podjetja potoval v Združeno kraljestvo na poslovno potovanje. Na poti je izmenjal besede z vodjo oddelka za igrače v köbenhavnski trgovini Troels Petersen. Ta je obžaloval, da v industriji igrač ni “sistema”. To je pustilo velik pečat pri Godtfredu in začel je razmišljati o rešitvi. Po vrnitvi s potovanja v Billund je začel brskati po katalogu nekaj sto plastičnih in lesenih izdelkov podjetja in iskal nekaj, kar bi dobro delovalo v sistemu. Eden izmed izdelkov v katalogu so bile tudi lego kocke. Takratne lego kocke so bile votle, niso imele moči spoja in so veljale bolj za igračo za zlaganje. Zanimivo je dejstvo, da niso bile niti med najbolje prodajanimi izdelki podjetja.

“Sistem LEGO pomeni, da se vsi elementi prilegajo drug drugemu, da jih je mogoče uporabiti na več načinov in da jih je mogoče sestaviti skupaj. To pomeni, da se bodo kocke, kupljene pred leti, odlično ujemale z kockami, kupljenimi v prihodnosti … To pomeni, da element LEGO nima le trenutne vrednosti, ampak bo svojo vrednost ohranil vedno … Vedno bomo poskrbeli, da se vse kocke – včerajšnje, današnje in jutrišnje – ujemajo skupaj.”

S to vizijo je podjetje LEGO® leta 1955 izdelalo prvi sistemski komplet z imenom “Town Plan, no. 1”. Komplet je otrokom omogočal ustvarjanje bolj realističnega mestnega okolja.

Patent

Druga velika sprememba je razlog, zakaj praznujemo današnji dan: patent lego kocke. Seveda tu ni šlo za patent za originalne votle kocke, temveč za poseben dodatek, zaradi katerega so bile kocke bolj vsestranske. Celotno zgodbo, kako se je to zgodilo, so leta 2020 odkrili zgodovinarji podjetja LEGO®, ko so v svojih arhivih našli nekaj dokumentacije.

Originalna skica, kako bi razporeditev čepov zagotovila moč spoja, LEGO®

Godtfreda, sedaj direktorja podjetja, je motila stabilnost votlih kock, zaradi česar se je bilo težko igrati z njimi. Sklical je sestanek z nekaj drugimi ljudmi za iskanje rešitve za odpravo te težave. Godtfred je sam predlagal, da se na spodnjo stran doda cev, ki drži čepe na vrhu in zagotavlja stabilnost. Pet dni po predlogu je bila vložena prijava.

28. januarja ob natanko 13.58 po lokalnem času je LEGO® vložil patentno prijavo za kocke, ki jih poznamo in obožujemo danes, z vpetimi čepi in cevmi. Tukaj je ena od redkih fotografij dejanskega patenta, ki je običajno varno shranjen v LEGO®-jevih arhivih.

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

V koncesiji za patent so navedeni datum, čas in stroški prijave. To odkritje čepov in cevi je omogočilo vse prihodnje napredke sistema LEGO in je glavni razlog, da vsak 28. januar praznujemo svetovni dan lego kock.

Plastika

Stran ameriškega patenta, ki je prišel nekoliko pozneje

Tretji pomemben trenutek je bila sprememba vrste plastike, iz katere so bile izdelane lego kocke. Leta 1963, pet let po vložitvi patenta, se je podjetje odločilo spremeniti vrsto plastike za izdelavo kock. Do takrat je bila v uporabi plastika CA (celulozni acetat), ki je lepa in sijoča, vendar ni zagotavljala zadostne moči spoja ter se je zlahka deformirala.

S prehodom na plastiko ABS (akrilonitril butadien stiren) je LEGO® končno izpopolnil svojo kocko in tako izpolnil sanje Godtfreda, da bi se vse kocke iz vseh obdobij ujemale. Kocke ABS od leta 1963 dalje so povsem enake današnjim.

Vpliv

Obravnavali smo “LEGO” del zgodbe, zdaj pa preidimo k “mednarodnemu” vidiku svetovnega dneva lego kock. LEGO® nas povezuje na vseh celinah. Pomagal nam je graditi skupnosti, raziskovati umetniško izražanje in ustvariti nova prijateljstva po vsem svetu.

Zabavna dejstva o družbi LEGO® in lego kockah

  • Vsak lego komplet vsebuje številne kombinacije.
  • Čeprav LEGO® izdeluje igrače, je tudi največji proizvajalec pnevmatik na svetu, saj vsako leto izdela več kot 400 milijonov pnevmatik, da se vozi njihov vozni park različnih lego vozil.
  • Leta 2009 je Anglež James May ustvaril hišo, ki je bila v celoti zgrajena iz lego kock. Za izdelavo je potreboval več kot 3,3 milijona kock, hiša pa je imela celo delujoče stranišče, posteljo in tuš.
  • Ikonična oblika luknje v minifigurici LEGO® je tam zato, da lahko otrok še naprej diha v primeru nenamernega požiranja.
  • Če bi minifigurice LEGO® označili kot prebivalstvo, bi bile največje prebivalstvo na svetu.
  • Svoje ideje za nove komplete LEGO® lahko predstavite. Če boste svojo zamisel delili na spletnem mestu LEGO® in bo prejela 10.000 glasov, bo podjetje razmislilo o tem, da bi vaša zamisel postala pravi komplet LEGO®.
  • Če bi na kup zložili 40 milijard lego kock, bi dosegli Luno.
  • Leta 2016 je LandRover s 43 metrov visoko repliko mostu Tower Bridge postavil svetovni rekord za največji kos lego konstrukcije. Za to monumentalno konstrukcijo so uporabili 5 805 846 posameznih koščkov lega, ki bi se raztezali vse do Pariza v Franciji, če bi jih razporedili od konca do konca.
  • Lego je zdaj tako priljubljen, da se vsako sekundo proda 7 kompletov.
  • Čeprav se z lego kockami igrajo tako dekleta kot fantje, ženske in moški, je do enakosti spolov še daleč, saj je približno 86 % minifiguric LEGO® moških.
  • Čeprav je podjetje LEGO® prvo patentiralo lego kocke, ki jih poznamo danes, jih tehnično ni izumilo. Zgodba pravi, da je prodajalec, ki je prišel Godtfredu prodat njegov prvi stroj za brizganje plastike, v žepu nosil primerek med seboj povezane opeke, ki jo je zasnoval in patentiral Hilary Fisher Page. Godtfred je izboljšal zasnovo tako, da je opeko perforiral in na dno dodal cevi, ki so pomagale utrditi povezavo.

Lego kocke in študenti

Seveda ne smemo preskočiti dejstva, da se tudi študenti še vedno radi igrajo z lego kockami. S prihodom programa LEGO® Technic in lego kompletov po navdihu različnih filmov seveda ne moreš iti mimo njih, ne da bi enega kupil. Sestavljanje le-teh prinaša veselje, užitek in sprostitev od vsakodnevnih študijskih skrbi.

Spodaj pa še nekaj skromnih slik LEGO® zbirke študenta.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, notranji, polica

Opis je samodejno ustvarjen


Slika, ki vsebuje besede igrača, LEGO, zelena

Opis je samodejno ustvarjen

Vsem srečen 64. mednarodni dan lego kock! Zgrabite lego kocke, dajte krila svojim ustvarjalnim mislim, sestavite lepo igračo in nam pošljite sliko. Mogoče se bo pa tudi vaša fotografija drugo leto znašla v članku. Ali pa si oglejte dokumentarec o lego kockah na povezavi.