Študenti pogosto slišimo, da bi morali za dobre ocene ure in ure presedeti za knjigami. Vendar skrivnost uspešnih študentov je ta, da se ti lahko učijo manj časa vendar bo njihovo učenje bolj produktivno in efektivno. Med učenjem spravijo telefon na stran, se odklopijo od socialnih omrežij in se posvetijo zgolj snovi. Hkrati je ključ do uspešnega učenja in dobrih ocen tudi dobro razporejanje časa.

            •           Metoda postopnega učenja

Gre za metodo, kjer si snov porazporedimo v daljše časovno obdobje. Tako bodo imeli možgani čas, da bodo oblikovali povezave med pojmi in znanje bomo kasneje zlahka obnovili in nadgradili.  Namesto, da se skušaš celotno snov naučit v dveh dneh, si celotno snov raporediš čez obdobje večih dni / tednov in med samim učenjem novih poglavij, vsakič ponoviš poglavje za nazaj. 

Pri metodi postopnega učenja je zelo učinkovita uporaba „flash kartic“, ki jih lahko uporabiš za ponavljanje pred samim izpitom. Kartice si lahko idelaš ročno ali pa uporabi aplikacijo „Chegg – Prep“, kjer si jih sam izdelaš na telefonu.

            •           Feymanova tehnika učenja

Feymanova tehnika učenja je prilagodljiva, enostavna in učinkovita tehnika. Temelji na preprosti zamisli: kako bi temo najlažje naučil in razložil otroku v šestem razredu? Sliši se zelo preprosto, vendar v resnici je potrebnega kar veliko truda. Feymanova tehnika te prisili, da se učiš bolj poglobljeno in da o snovi kritično razmišljaš.

Najprej si izbrereš temo, ki se jo želiš naučiti in ko dojameš koncept snovi, jo začni zapisovati na papir in razlagati hkrati, tako kot to počnejo učitelji. Tako boš najlažje spoznal, katere dele snovi razumeš in katere še moraš ponoviti. Ko naletiš na snov, ki je še ne obladaš ponovi vse od začetka, dokler ne osvojiš celotne teme.

            •           Leitnerjev sistem

Za uporabo Leitnerjeve metode najprej ustvariš „flash kartice“. Na sprednjo stran napišeš vprašanja in na zadnjo stran odgovore. Nato narediš še tri Leitnerjeve škatle, kamor boš lahko shranil „flash kartice“. Škatle poimenuješ z 1, 2, 3. Pri tej tehniki je pomembno načrtovanje. Vsaka škatla ima določeno pogostost ponavljanja.

Na začetku imaš vse kartice v škatli 1. kartico vzameš iz škatle 1, in če si si zapomnil odgovor jo premakneš v škatlo 2, če ne jo pustiš v škatli 1. Postopek ponavljaš tako dolgo, dokler si ne zapomniš vseh kartic in si vseh kartic ne prestaviš v škatlo 3.

            •           Metoda pomodoro

Ena izmed najpreprostejših metoda učenja. Vključuje le nastavitev časovnika na 25 min (lahko tudi 40 min / 50 min) 25 min zbranega učenja in dela.

Delo poteka nekako takole:

            •           Načrtovanje snovi, ki se jo moram danes naučiti.

            •           Nastavitev časovnika na 25 min (po želji lahko tudi več).

            •           Začni delati na prvi nalogi.

            •           Delaš tako dolgo, dokler ti ne zazvoni časovnik.

            •           Naredi si 5 minutni odmor in ponovi sejo.

            •           Po 4 pomodoro sejah po 25 min, si vzami 15 – 30 minutni odmor.

Pri metodi pomodoro je zelo pomembno, da si jasno načrtuješ snovi in naloge, ki jih želiš tisti dan osvojiti. Priporočljivo je, da si cilje zapišeš na list, saj jih boš le tako lažje spremljal svoj napredek pri učenju.