Vrednost digitalnih bonov bo znašala 150 evrov, z njimi pa želijo pomagati vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme, ki nam bo olajšala šolanje na daljavo. Do bonov bodo upravičeni tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev.

Vlada RS je soglasno sprejela predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Pričakujemo lahko, da bo državni zbor ta zakon sprejel že marca, digitalne bone pa bi lahko začeli unovčevati že maja.

Slovenija zaostaja za najboljšimi in je pod evropskim povprečjem, saj ima osnovne digitalne kompetence le 55 odstotkov odraslih. Prav s pomočjo tega zakona pa se bi naj Slovenija prebila med najbolj digitalno vključujoče evropske družbe.

»Z digitalnimi boni bomo dosegli, da bo imelo 80 odstotkov odraslih vsaj osnovne digitalne kompetence do leta 2028. Starejšim od 55 let želimo z zakonom omogočiti, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine. Ti tečaji bodo izrazito praktične narave, saj se bodo udeleženci med drugim naučili uporabljati spletno banko in spletne storitve javne uprave« je napovedal Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo.

»Z ukrepi, ki jih predvideva zakon, želimo navdušiti mlade nad tehniškimi znanji in poklici prihodnosti, ki jih danes tako zelo primanjkuje. Zakon bo prav tako pripomogel k digitalizaciji šolskega procesa,« je še povedal. Mladim bodo omogočili brezplačne tečaje naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo.

Digitalni bon bi naj bil preprost za uporabo, saj bo zasnovan po zgledu turističnega bona. Upravičenci ga bodo lahko unovčili za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme kot je tablični, prenosni ali namizni računalnik, računalniški zaslon, spletna kamera, tiskalnik ali oprema za učenje programiranja. Digitalne bone pa bo možno združevati znotraj družin.

Digitalne bone za nakup računalniške opreme v vrednosti 150 evrov bomo torej prejeli vsi dijaki in študenti, pa tudi vsi starejši od 55 let, ki bodo vključeni v subvencionirane izobraževalne programe.


Viri: