Ali poznaš podkaste Študentskega sveta Univerze v Mariboru? Poslušaš jih lahko na spletni strani https://ssum.um.si/podcasti/, dostopni so tudi na Google Podcasts in Apple Podcasts.

Podkasti Študentskega sveta Univerze v Mariboru so produkt študentov Univerze v Mariboru. Trenutno je v delu že druga sezona, ki jo lahko poslušaš na spletni strani ssum.um.si/podcasti/, do nje pa lahko dostopaš tudi na Google Podcasts in Apple Podcasts. V navadi je, da vsak mesec izide nova epizoda podcasta. Člani ekipe, ki jih snemajo in pripravijo, pa se bodo danes predstavili in nas spoznali s procesom izdelave podkasta.

Ekipo podkastov ŠUM sestavljajo štirje člani, Adrian Drago Poprijan, študent 2. letnika Medijskih komunikacij na FERI, Atena Bošnjak, študentka 2. letnika magistrskega študija Medijskih komunikacij na FERI, Lara Krneža, študentka 1. letnika magistrskega študija na Pravni fakulteti ter Matic Žniderič, študent 3. letnika Medijskih komunikacij na FERI.

Adrian Drago Poprijan:

»Sem Adrian Drago Poprijan, študent 2. letnika Medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Sem oseba z veliko interesi, ki se najde na veliko področjih, vse od glasbe, športa do računalništva, ekonomije in tudi politike. Svoj čas pa predvsem zapravljam z ustvarjanjem medijskih vsebin. Z različnimi ekipami sodelujem pri snemanju kratkih filmov, videospotov, informativnih vsebin in še več. V produkcijskih ekipah najraje opravljam vlogo režiserja in scenarista, brez problema pa opravim še kakšno drugo izmed mnogih del avdio-video produkcije.

Držim se načela »ni narobe živeti življenja, ki ga drugi ne razumejo«, saj po navadi nisem zainteresiran za stvari, ki so privlačne in priljubljene, temveč ravno nasprotno. Bolj, kot je stvar izven okvirjev, prej bom tam našel sebe. V podcastu ŠUM nastopam kot voditelj, kar poleg samega snemanja vzame kar veliko časa, saj se je pred snemanjem treba temeljito pripraviti, spoznati govorca in temo, o kateri se bo pogovarjalo. Poleg tega pa sem tisti, ki da podkastu končno obliko, saj opravim postprodukcijo. To pomeni, da surovemu pogovoru dodam uvodno in zaključno špico, uredim zvok, dodam glasbeno podlago in naredim vse skupaj bolj poslušljivo.«

Matic Žniderič:

»Sem Matic, študent 3. letnika Medijskih komunikacija na FERI. V prostem času najraje vizualiziram svojo domišljijo v 3D okolju, prav tako pa rad “dokumentiram” svet okoli sebe s fotografiranjem, ki je moj primarni hobi.

Na podkastu ŠSUM sodelujem kot tehniški sodelavec in sem tisti, ki zagotovi, da je kakovost avdia najvišje kakovosti, kar je možno. Saj ste že kdaj videli snemalce zvoka na filmskih setih ne? Ja, to sem jaz. No ok, mogoče ne točno tako, ampak saj veste, kaj mislim.«

Lara Krneža:

»Sem Lara Krneža, študentka 1. letnika magistrskega študija na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Svoj prosti čas najraje posvečam glasbi in športu, ki mi predstavljata najljubšo obliko sprostitve. Zelo rada tudi potujem, saj menim, da se z vsakim potovanjem razširijo naša obzorja. 

V okviru projekta ŠUM, pri katerem pripravljamo podcast za Univerzo v Mariboru, sem pred kratkim prevzela vlogo voditeljice podcasta. Zdi se mi, da mi je to delo pisano na kožo, saj sem družabna in vedoželjna oseba, ki se navdušuje nad zgodbami zanimivih in navdihujočih ljudi. Prav takšne pa gostimo v našem podcastu. Prisluhnite mu tudi vi.«

Atena Bošnjak:

»Sem Atena Bošnjak, študentka 2. Letnika magisterija Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Sem vodja projekta Podcast, ki ga ustvarjamo študentje UM. Imam čudovito ekipo, ki ustvarja zanimivo vsebino, ki jo poskusimo še bolj približati študentom. Zaradi slednjega smo v novi sezoni spremenili tudi uvodno špico in razgibanost samega podkasta, da je še bolj “domače” in študentsko – na koncu koncev je to Podcast od študentov za študente.«

Kako poteka izbor gostov za posamezno epizodo podkasta?

Izbor gostov za podkast epizodo naredijo člani ekipe, ki poiščejo takšnega študenta, ki je zanimiv, ter zna zabavati in kaj naučiti poslušalce. Ustvariti si namreč želijo takšen podcast, ki bo vseboval javnosti koristne informacije, bo poučen in zanimiv študentom.

Kako poteka snemanje?

Snemanje poteka v RTV studiu na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Voditelj oz. voditelja in gost imata pogovor v radijski kabini, zunaj pa je Matic, ki nadzoruje snemanje na mešalni mizi.

Kako poteka postprodukcija?

Ko se snemanje zaključi, ima ekipa produkt, približno enourni posnetek, iz katerega nato izluščijo vsebino. Posnetek prečistijo in odstranijo šum ter ga pripravijo tako, da je kar najbolj kakovosten in poslušljiv. Nato dodajo še uvodno in zaključno špico ter glasbeno podlago.

Kakšne vloge imajo člani ekipe podcastov ŠUM?

Adrian Drago v podcastih nastopa kot voditelj, funkcijo si izmenjujeta z Laro. Hkrati Adrian Drago vodi postprodukcijo in tako skupaj z Maticem, ki skrbi za zvok, pripravita in uredita podkast ter ga spravita v poslušljivo obliko. Matic prav tako organizira snemanja in snemalne dneve, med tem ko ima Atena vlogo vodje in je producentka podkastov.

Kdo se jim bo pridružil v naslednji epizodi podcasta?

V naslednji epizodi se bo predstavila kar Atena Bošnjak, sicer članica ekipe in vodja podcasta ŠUM, ki se je izkazala pri ustvarjanju filma Čakalnica. V epizodi bomo slišali, kako je potekalo ustvarjanje filma, njegova uspešnost in Atenina vloga producentke.

Podkasti Študentskega sveta Univerze v Mariboru so skrbno pripravljeni in posneti za nas, študente. So odlična priložnost, da spoznamo življenje in delo naših študentov. Pridruži se poslušalcem podkasta ŠUM in jih spremljaj tudi na družbenih omrežjih.