Si priden in vesten študent, ki bi rad ob študiju še nekaj zaslužil, pa ne veš, kako bi umestil delo v tvoj že tako prenatrpan urnik? Zate imamo nekaj nasvetov!

Si priden in porabiš veliko časa za študij, hkrati pa bi rad imel svoj vir prihodka in nekaj zaslužil z delom ob študiju? Znano je dejstvo, da tudi študenti želimo dobiti službo in si zaslužiti svoj denar. Iskanje službe je v tem primeru še najlažja stvar, kako pa uskladiti oboje?

Naš prvi nasvet je, da ugotoviš, koliko časa za delo imaš na voljo vsak teden. To je čas, ki ga boš lahko porabil za službo ob študiju. Večina delodajalcev, ki zaposlujejo študente preko študentskih servisov ima razumevanje do študijskega procesa in so zato prilagodljivi in ti pomagajo ustvariti takšen delovni čas, zaradi katerega tvoj študij ne bo trpel. A vseeno je tu pomembno predvsem to, kar lahko narediš ti sam. Slediš pa lahko nekaterim pomembnim smernicam, zaradi katerih ti bo združevanje dela in študija morda nekoliko lažje.

1. Pomemben je urnik!

Dobro je, če si vedno vnaprej pripraviš natančen urnik, kar velja za eno izmed najbolj koristnih smernic zate. Razporediti si moraš čas, ki je namenjen službi in čas, ki je namenjen študiju. Nikoli pa ne posveti preveč časa delu tako, da bodo tvoji rezultati v študijskem procesu na fakulteti slabši.

2. Opravila naredi pravočasno!

Priporočeno je, da z opravili ne odlašaš. Seveda so tista, ki jih imaš na fakulteti, bolj pomembna. Vse nujne naloge opravi takoj, ko je to mogoče in tiste, ki niso bistvenega pomena umesti v urnik in jih opravi takrat, ko imaš čas.

3. Bodi naspan!

Počitek je ključnega pomena za vsakega študenta. Poleg tega je za študente, ki imajo službo, preprosto obvezen. Poskusi si zagotoviti vsaj 8-urni nočni spanec in poskrbi še za primerno rekreacijo.

4. Ne delaj v škodo študija!

Če pričneš z delom in ugotoviš, da tvoj študij trpi, še vedno lahko z delom prenehaš. Izobrazba je vedno na prvem mestu.

5. Določi prioritete!

Vedeti moraš, kaj je tvoja prioriteta. Če si odločen, da boš študij opravljal z izjemnimi ocenami, si ne išči službe z veliko dolžnostmi in odgovornostmi. Delo naj ti prinese nekaj dodatnega denarja za zabavo, ne pa tudi težav z izobraževalnim procesom.

Vedeti moraš: kjer je volja, je tudi pot! Če si odločen, da ti bo uspelo združiti izobraževanje z delom, potem verjamemo, da ti bo, in verjemi tudi ti! Če potrebuješ pomoč, prosi zanjo, s tem ni nič narobe. Predvsem pa faks in delo kombiniraj pametno in počni toliko, kot lahko in nič več. Delo pa vseeno vzemi resno, saj dobra beseda seže zelo daleč.