V teh dneh po Sloveniji potekajo številne akcije humanitarne pomoči prizadetim zaradi aktualnih dogodkov v Ukrajini. Na te dogodke so se odzvali tudi Študentski sveti Univerze v Mariboru, ki so začeli z akcijo zbiranja nujnih potrebščin.

Univerza v Mariboru se je pridružila Mestni občini Maribor in Službi za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje v akciji zbiranja humanitarne in materialne pomoči. Doslej je bilo zbranih več kot 5 ton različne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah.

Akcija zbiranja pomoči se nadaljuje.

Lokacije v Mestni občini Maribor, kamor lahko odnesete opremo vsako sredo v času uradnih ur mestnih četrti in krajevnih skupnosti, tj. med 8. in 12. uro in med 14. in 16. uro:

  • KS Kamnica, Vrbanska cesta 97,
  • MČ Center (lokacija Melje), Meljska cesta 37,
  • MČ Tezno, Panonska 12,
  • MČ Studenci, Šarhova 53a,
  • MČ Tabor, Metelkova 63.

Zbirajo se izključno:

  • higienski pripomočki (plenice, toaletni papir, milo, zobne ščetke, vlažilni robčki,..),
  • hrana (zapakiran trajnejši kruh, mleko, otroška prehrana, konzerve, čaji, kava, moka, kaša,..)

Oprema mora biti uporabna in primerna za razdelitev končnim upravičencem v Ukrajini in ukrajinskim beguncem. Hrana ne sme biti v stekleni embalaži, biti mora vsaj pol leta pred rokom uporabe in pakirana v originalni embalaži.

Več informacij je na voljo na elektronskem naslovu: civilna.zascita@maribor.si in telefonski številki: 02 22 01 428 (številka deluje v delavnikih od 8. do 16. ure).


DODATNE INFORMACIJE

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine +386 1478 7530. Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si in spletno stran v Pomoč ukrajinskim državljanom v Sloveniji. Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku.

V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

V preteklih dneh se je na Urad za oskrbo in integracijo migrantov obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo. Vse, ki želijo nuditi tovrstno pomoč prosimo, da se pred organiziranjem prevoza, zaradi uskladitve in dodatnih informacij, vezanih na prihod državljanov iz Ukrajine, obrnejo na Urad za oskrbo in integracijo migrantov. Le tako bodo lahko organizirano in predvsem hitro pomagali vsem, ki pomoč najbolj potrebujejo.

KAKO LAHKO ŠE POMAGATE

AKTIVNOSTI RDEČEGA KRIŽA

Ukrajinska ambasada v Sloveniji se je obrnila na pomoč Rdečega križa Slovenije, ki zbira pomoč v obliki denarnih donacij, za kar je odprt tudi račun. Kdor želi pomagati, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR.

RDEČI KRIŽ MARIBOR

Rdeči križ Maribor koordinira informacije za družine, ki prihajajo in iščejo stanovanje in so na voljo na telefonski številki 02 234 40 00.

AKTIVNOSTI KARITASA

Slovenska karitas je začela z akcijo zbiranja sredstev za humanitarno pomoč trpečim v Ukrajini. Donacije so možne na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče prispevati s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

UNICEF

Seveda so dobrodošle tudi donacije Pomoč za otroke je mogoče donirati na spletni strani, s SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919 ali pa na račun Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103.

Več informacij lahko najdete na spletni strani https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenije-drzavljanom-ukrajine/.