Vsi vemo, da moramo kljub stresnemu obdobju, ki je pred nami – v času izpitnih rokov in učenja – znati poskrbeti tudi zase. Čeprav je včasih to lažje reči, kot narediti medtem, ko smo pod pritiskom. Preberi si nekaj koristnih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri zmanjševanju stresa.

Izkušnja stresa je univerzalna, je del življenja. Zato je razvijanje zdravega odziva na stres veščina, ki ti bo dobro služila vse življenje. Nekateri predmeti stresa so pod našim nadzorom in jih je mogoče preprečiti, drugi so žal neizogibni, vendar lahko učinek ublažimo z izvajanjem nekaterih strategij dobrega počutja.

Stres je zaradi izpitov zelo pogost pojav, praktično vsakdanji v tem času za prav vse študente. A obstaja nekaj preprostih stvari, ki jih lahko narediš in tako poskrbiš zase v stresnem obdobju.

Naš vsak dan ima le 24 ur, čeprav bi jih včasih potrebovali več. A teh 24 ur lahko dobro izkoristiš in strateško načrtuješ vsak dan. In kako se izogniti stresu?

  • Vsak dan poskusi spati vsaj 7 ur. Tako nameniš večino noči temu, da sprostiš telo in možgane, kar je eno izmed najpomembnejših pravil, da poskrbiš zase. Vse ure spanja, ki jih lahko pridobiš pred polnočjo, pa so vredne še več.
  • Dobro se organiziraj in načrtuj vsak svoj dan. V svoj urnik vključi čas med 6. in 22. uro in dodeli čas za vsak izpit, morebitno delo, prehranjevanje, hišna opravila, vadbo, hobije in čas stran od dela ter druženje s prijatelji in družino.
  • Premišljeno načrtuj svoj čas počitka in mirovanja na splošno in si dovoli, da se resnično izključiš iz študija. Ne zanemarjaj časa za počitek.
  • Za izklop uporabi katerega izmed načinov: pojdi v naravo, na sprehod, ali preprosto stopi ven in si ogleduj okolico – čisto nasprotje od neprestanega gledanja v zaslone, tvoj vrat in hrbtne mišice ti bodo hvaležne, globoko dihaj. Telesna vadba: vadbeni endorfini so dobri za naše možgane, zato si privošči sprehod, tek, ples, plavanje ali vožnjo s kolesom. Preberi knjigo: ni boljšega načina, da se izvlečeš iz lastne zgodbe, kot da se potopiš v zgodbo nekoga drugega. Med študijskim delom izberi enostavno branje, prosti čas ob dobri knjigi pa je kot razstrupljanje, poleg tega pa ti knjiga lahko pomaga tudi zaspati.