Izbrali smo nekaj zanimivih in najznamenitejših filmov, ki si jih preprosto moraš ogledati to poletje. Se strinjaš s seznamom?

  • Ferris Bueller’s Day Off – Prosti dan Ferrisa Buelerja

Ta film nas dobro poduči, kako najbolje izkoristiti prosti dan. Ferris Bueller si v manj kot 12 urah privošči celotne počitnice, ko s prijatelji “prešprica” pouk v šoli. Na ta prost dan obišče muzej, kosila v priznani restavraciji … Gotovo smo si vsi kdaj želeli, da bi se lahko zabavali tako kot Ferris in njegovi prijatelji. Ta film nas bo spomnil na brezskrbna leta v srednji šoli.

  • Stand by Me – Ostani z menoj

Stephen King je svetovno znan po svojih grozljivkah, vendar ta zgodba izstopa od ostalih in velja za eno najboljših pisateljevih zgodb. Film „Ostani z menoj“ je režiral Rob Reiner in pripoveduje klasično zgodbo o štirih prijateljih, ki se med vikendom ob prazniku dela odpravijo na izlet, da bi videli truplo. Zaradi zanimive zgodbe še vedno ostaja eden najboljših filmov o odraščanju vseh časov.

  • Rear Window – Dvoriščno okno

Manhattnenski fotograf je sredi vročinskega vala priklenjen na invalidski voziček. Sumi, da je eden od njegovih sosedov umoril svojo ženo, zato postane obseden z odkrivanjem resnice. Vsakdo ve, kako je, ko na lep poletni dan obtičiš v hiši. Hitchock je v svojem Dvoriščnem oknu prav občutek še okrepil z njegovo značilno uporabo napetosti v eni izmed njegovih mojstrovin.

  • Jurassic Park – Jurski park

Nekateri se poleti odločijo za obisk Gardalanda, Disneylanda ali drugih zabaviščnih parkov. Toda zakaj si ne bi privoščili izleta v Jurski park? V filmih Jurski park boš lahko užival v odličnih animacijah dinozavrov. S filmi boš dobil občutek, kot da si neposredno v dogajanju z glavnimi igralci.

  • Prehistoric planet

Nova petdelna serija, ki govori o življenju na zemlji v dobi dinozavrov. Zgodbo pripoveduje Sir David Attenborough, ki predstavi nova odkritja paleontologov in hkrati zelo realistično in slikovito predstavi dinozavre in njihovo življenje. Med ogledom serije boš izvedel veliko zanimivih dejstev, kot so kako najbolj znani Tyrannosaurus rek (poznan kot T.Rex) skrbi za mladiče in še več!

  • The godfather – Boter

Boter velja za eno izmed filmskih klasih. Saga pripoveduje o priseljeni mafijski družini, katere začenitk in vodja je Don Vito Corleone. V ospredje filma je postavljena družina Corleone, ki se spopada s paradoksalnimi vrednotami vladavine in vere. Na eni strani imamo vrednost same družine – ne pozabimo na znamenit citat: “Vse ostane v družini.” Tam moški del naredi vse, kar je v njegovi moči, da jo obvaruje. To pa pogosto pomeni tudi dejanja, ki navidez nimajo veliko skupnega s pojmom družina kot v filmu, ko Michael najprej naroči umor svojega svaka, nato se svoji sestri hladnokrvno zlaže.

  • La Dolce Vita – Sladko življenje

Znamenit film Fedrica Fellinija, ki je nastal sredi italijanskih let razcveta. Film prikazuje novinarja,ki se znajde v divjem in svobodnem  svetu rimskega nočnega življenja. Sam neuspešno išče ljubezen svojega življenja, zraven pa se zelo zabava in uživa v dogodivščinah. Film je sestavljen iz prologa, sedmih epizod in epiloga.  

  • Before sunrise – Pred zoro

Film Pred zoro predstavlja trilogijo filmov, kjer se v prvem delu spoznata Američan Jesse in študentska Celine. Jesse je na poti do Dunaja, ko sreča Celine, študentko, ki se vrača v Pariz. Po dolgih pogovorih se med njima ustvari presenetljiva vez. Jesse in Celine preživita dan na Dunaju. Njuna zveza se razvija in zjutraj, ko mora Jesse odleteti nazaj v ZDA je ločitev zelo težka.

  • The matrix (1999) – Matrica

Še nisi slišal za Nea in iskanja „Tistega“? Potem si moraš ogledati film Matrico. Ta govori o računalniškemu delavcu Neu, ki nekega dne vzpostavi povezavo z možakarjem, imenovanim Morfej. Ta mu razkrije, da je življenje ki ga obdaja iluzija. V resnici se piše leto 2199 in Neo je žrtev tako imenovane matrice, ki manipulira s človeškimi možgani. Morfej je torej prepričan, da bo Neo strl matrico in osvobodil ljudi.

  • The notebook – Beležnica

Film velja za enega najlepših ljubezenskih filmov in prav to poletje praznuje 18. obletnico.  Zgodba se prične v Severni Karolini leta 1950. Tam spoznamo mlado Allie Hamilton in Noaha Calhouna, ki se zaljubita in preživita skupaj brezskrbno poletje. Ob koncu poletja morata zaradi vojne in različnih obveznosti končati svojo romanco. Kasneje srečamo Noaha, kako hodi v dom za ostarele, kjer Allie, ki izgublja spomin, bere zapiske iz beležnice. Pripovedovanje o noro zaljubljenem mladem paru in v Allie obudi spomine na mladost in stara čustva.